От почти всички видове ядки приготвям крема - сирене.Мисля,че по този начин ядките се усвояват по - лесно и са по - вкусни.С крема - сиренето могат да се напълнят зеленчуци или да се гарнира ястие, да се добави като вкусен елемент към салати.
Лешниците са много вкусни ядки, понякога ги намирам на по - изгодна цена и не пропускам да си закупя .Тези лешници бяха едри, чупеха се много лесно, прекрасни на вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА - СИРЕНЕТО :
200 гр. лешници без черупка
сок от 1 лимон
вода
Накиснете лешниците във вода за 4 - 6 часа.Смелете ги след това в пасатор или блендер заедно с водата.Оставете на стайна температура 12 часа.След това добавете сока от лимона и оставете още 12 часа на стайна температура.Прецедете през тензух ядковата смес и ще получите вкусно сирене.Ако желаете да получите крем - сирене не отцеждайте напълно течността.
Съхранявайте сиренето в хладилник.Внимавайте ! Ако времето е топло, намалете престоя на стайна температура.В случай,че е много топло времето се съкращава до 6 часа.
По желание към това сирене може да се добави щипка хималайска сол или подправки по избор.
Да ви е сладко !
Страхотна идея, Елена, изглежда и звучи неустоимо вкусно. Отново чудесни публикации и нова за мен информация - иска ми се да се потопя в тази неизчерпаема тема. Всеки път не успявам да изчета всичко, но пък зная, къде да го открия при нужда.
ОтговорИзтриванеПредполагам, че осъзнаваш колко ценен и практически полезен е твоя блог - Благодаря ти!
Дианка,
Изтриваненаистина темата е неизчерпаема.Толкова много ядливи растения има - плевели и билки.А сирене от ядки може да направи всеки.Има куп рецепти с или без използване на хранителна мая.Проучването на растенията за хранителни цели изисква търсене на много и ценна информация.Но надявам се моят блог да е един справочник за всеки.
Поздрави !
Дианка е казала това, което бих и аз:)
ОтговорИзтриванеКато прочетох крем сирене с лешници, си помислих, че си купила готово крем сирене и си добавила в него лешници.
Изобщо не би ми хрумнало това, което виждам.
Невероятно...направо ме изумяваш, и то всеки път...
Веси,
Изтриванеот почти всички накиснати във вода ядки може да се приготви растително сирене.То се доближава до истинското, но все пак е растително и може да замени донякъде употребата на млечни продукти.
Поздрави !