КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 юни 2016 г.

Гарнитура от тиквички и картофи с арабска мента и копър / A side dish of zucchini and potatoes with Arab mint and dill /



     Наскоро ми подариха няколко стръкчета арабска мента с коренчета, за да си засея в саксия.Не бях виждала нито чувала за подобна подправка.Засях я и реших да вложа и няколко подарени листенца в ястие или гарнитура.Тази подправка на вкус и аромат напомня нещо смесено между джоджен / гюзум / и мента.Според мен тя е много приятна, няма острия вкус нито на ментата, нито на джоджена.Ароматът е много лек и приятен.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
картофи, пресни, цели, небелени - според броя на порциите
тиквички , по - малки, 1 - 2 броя
хладка вода
зехтин
хималайска сол
ЗЕЛЕНА  ДОБАВКА :
няколко листа арабска мента
1/2 вр. копър
чесън
настъргана лимонова кора
сок от 1 лимон
Измийте картофите много добре и без да ги белите сложете в тавичка за печене с малко вода / само на дъното /.Поръсете с хималайска сол и печете под фолио.Когато омекнат добавете струйка зехтин и запечете за кратко само на горен реотан до леко зачервяване.
Нарежете почистените тиквички без да ги белите на тънки ленти.Изпечете в намазнен тиган от двете страни.Обвийте всяка изпечена картофа в лента от тиквичка.Подредете така приготвените картофи в плато или чиния.
Нарежете измитите подправки - копър и арабска мента много на ситно.Добавете счуканият или нарязан чесън.Гарнирайте картофите с тази смес.При поднасянето настържете лимонова кора върху всяка картофа и залейте със соса от печенето, смесен със сока от лимона.
           Да ви е сладко !



Арабска мента





  

Няма коментари:

Публикуване на коментар