КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 11 април 2018 г.

Глухарчето - диворастяща красавица с противоракови свойства / Dandelion - a wild beauty with anticancer properties /






             Глухарче / Taraxacum officinale / - сем. Сложноцветни, подсем.Лактукови
   През пролетта специално внимание отделям на глухарчето, което е повсеместно разпространено навсякъде и всеки може да си набере.Глухарчето съдържа растителен латекс откъдето и произлиза подсемейството, към   което принадлежи.А самото му име произлиза от старогръцкото тараксис , което означава възпаление на окото.
   Глухарчето е многогодишно тревисто растение със скъсено стъбло, късо и просто устроено коренище , което преминава в дебел месест корен.Направо от коренището излиза розетка от листа, които са дълбоко и неправилно нарязани, а крайните заострени дялове са насочени надолу.От средата на розетката излиза дълго, цилиндрично , кухо стъбло, достигащо на височина 20 - 30 см.На върха му се развива цветна кошничка, обвита с много малки зелени листенца.Цветната кошничка се състои от многобройни / над 200 / яркожълти цветчета.Плодът е много дребен, с форма на елипса и с приспособление , подобно на парашут, изградено от фини власинки.Цъфтежът започва през април и продължава и през октомври.Опрашените и прецъфтелите кошнички се превръщат в пухени топки, които от вятъра разпръскват семената си " парашути ".Във всички органи на растението се съдържа млечен сок.
   Глухарчето вирее по целия свят , около 1000 вида глухарчета растат по земята.Среща се по ливади, изоставени места, край потоци, пясъци, камънаци  до 2000 м.н.в. в цялата страна.Един цвят дава над 200 семена, които като парашутчета се разнасят навсякъде и от най - слабия полъх на вятъра.Тия семена се прихващат през цялата година - от пролет до есен.
   Растението притежава голяма приспособителна способност - ядат го хора и животни.Расте на сянка и на слънце.Оцелява през летните горещини, а също и когато се среже растението над корена.Израстват дори по няколко растения от един корен.
    Глухарчето е богато на хранителни и биологично активни вещества.В листата се съдържат белтъци и въглехидрати, флавоноиди, витамини, микроелементи и др.Растението е богато на провит.А, вит.С, вит.Р, витамини от група В, вит.Д.В млечния сок се съдържа горчивото вещество тараксацин ; в корените - инулин, захари, мазнини, органични киселини, сапонини и др.Глухарчето съдържа много калций, магнезий, желязо и фосфор.
   В някои страни се култивира и на нашия пазар вече могат да се намерят семена.За хранителни цели се използва цялото растение - листа, цветни кошнички , дръжки и корени.От това растение могат да се приготвят супи, салати, пюрета, ястия, подправки, кафе / от корените /.С ориз, с картофи, с домати корените са чудесни.Те могат да се изпекат във фурна, във фолио или на жар.Корените се варят в подсолена вода и не горчат.Ако се варят в неподсолена вода първите 2 - 3 води се изхвърлят.Корените се събират през лятото и есента, а листата предимно преди цъфтежа не горчат.
  За предоттвратяване на горчивия вкус направете следното :

- берете растението от влажни места
- накиснете листата 20 - 30 минути в солена вода
- сложете растението на тъмно за 1 час / под дърво или някъде в неосветено място когато правите излет /
- варене 3 - 5 минути / листа, корени /
   Лично аз използвам глухарчето именно заради горчивината, която е много лека и приятна / бера го винаги от влажно място /.
ЛЕЧЕБНО  ДЕЙСТВИЕ :
   Глухарчето е ефективно при простуда, грип, вирусни инфекции, кашлица, възпалени сливици, камъни в бъбреците, отоци по тялото, проблеми с уринирането, преумора, безсъние, ревматизъм, анемия, гъбички, брадавици, екзема, диабет, хемороиди, абсцеси, псориазис, лунички, укрепва костната система и ставите.Растението притежава ясно изразени противовъзпалителни, антибактериални, пречистващи, противоракови свойства.
   Има данни за лечение на рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на черния дроб и на матката със сок от глухарче.Спиртният извлек от листа и корени също може да помогне в най - тежки случаи или извлек със силна ракия.Екстрактът от глухарче е ефективно средство при рак на кожата, млечният сок почиства петна и токсини по кожата.

Гладко глухарче / в ляво / ; лечебно глухарче / в дясно /


4 коментара:

  1. Неизчерпаема си откъм идеи,Елена,
    и нова страхотна серия от свежи, пролетни,
    много витаминозни и цветни рецепти за салати.
    С твое разрешение, ми се иска да дам линк към
    тази информация за радиката, която използвах.
    Благодаря и най-сърдечни поздрави за теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      днес можем да намерим много информация за глухарчето, но малко се знае,че то заедно с невена, живовляка и троскота лекува рак.Тази болест навлиза с голяма сила и все повече хора боледуват от нея.А трябва всяка пролет да използват тези повсеместно разпространени растения, които тъпчем с краката си без да знаем каква чудодейна сила се крие в тях.Да, всеки може да ползва тази информация, която и аз намирам в различни книги.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ей това ще им го покажа аз на домашните:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      глухарчето е повсеместно разпространено, но много полезно растение.От него можем да приготвим сок, салати, супи, пюрета, гарнитури.Така,че нека се възползваме !
      Поздрави и прегръдки !

      Изтриване