КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 7 септември 2018 г.

Румъния - замъкът на Дракола / Romania - Dracula Castle /

РУМЪНИЯ - БРАН
















ЗАМЪКЪТ НА ДРАКОЛА
 
  Малкото селце Бран отстои на 30 км. от Брашов и на 50 км. северозападно от Синая.Пътувайки в тази планинска месност осеяна с много вили за гости неизменно срещнахме многобройни продавачи на горски плодове.Плодовете бяха поставени в малки индивидуални кошнички, а те в една голяма обща кошница - малини, къпини и тук - там боровинки.
     Замъкът Бран е построен през 1212 г. от рицарите на Тевтонския орден. Издига се  на хълм над прохода Рукър - Бран, свързващ румънските провинции Трансилвания и Влашко.Известен е още и като Замъкът на Дракула - графа - вампир от книгата Дракула на Брам Стокър, според която обаче замъкът се намира някъде в планините между Трансилвания и Молдавия.При своите военни походи Влад ІІІ Дракула няколкократно преминава през прохода, свързващ столицата му Търговище с Брашов, но няма доказателство да е преминал крепостта.
   Местните жители поднасят замъка като подарък на кралица Мария през декември 1920 г. за това, че през 1918 г. тя е допринесла за обединяването на румънските провинции.Замъкът е реконструиран под зоркото око на Карел Лиман , чешки архитект.Реконструкцията продължава 7 години до 1927 .
   Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария.В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът има малък музеен комплекс, представящ традиционият румънски селски бит и къщи.

















Ето и няколко кадри от околността






В публикацията са използвани материали от интернет.

6 коментара:

  1. Много хубава разходка и красиви снимки, Елена,
    благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и хубави септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      Румъния за разлика от България е запазила планинските части на страната заселени и с препитание.Тези дворци, както и манастирът са чудесни дестинации за разходка през почивните дни.Цените са достъпни за българи, а обстановката в местата за нощуване е прекрасна.
      Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване
  2. Еха, как ме изненада с тази публикация, Ели! Знаеш ли преди време много исках да посетя този замък и някак все се разминаваше. Благодаря ти, че сподели. Много красиви снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      лично на мен повече ми хареса Замъка Пелеш и манастира Синая.Но селцето Бран е много красиво.Заслужава си да се посетят тези места.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Ели, радвам се, че сподели! Много интересно, и с чудесни снимки. Ако знаеш откога се каня на тази дестинация...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      можеш да посетиш тази част на Румъния.Предполагам,че и в по - студените части на годината има посетители.Това място по външен вид напомня Австрия и Унгария, ще ти хареса определено.
      Поздрави !

      Изтриване