КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 29 януари 2021 г.

Млечна каша с праз / Milk porridge with leeks /

 


    Преди години баба ми приготвяше с праз каша.Празът е сезонен зеленчук, придава сладникъв вкус на ястия, яхнии , супи и каши.А кашата с прясно мляко и праз е много вкусна и лесна за приготвяне.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА 2 ПОРЦИИ  :

250 мл. прясно мляко

2 големи стръка праз лук

1 ч.л. брашно пшенично 00

сол на вкус

чубрица

червен пипер / по желание /

растителна мазнина / олио, шарлан /

     Почистете и измийте праза.Нарежете го на тънки ивички и задушете в мазнина и малко вода на умерен огън до омекване. Добавете сол и брашно / предварително препечено на сух тиган / и хубаво разбъркайте за 1 - 2 минути с дървена бъркалка или тел.Бавно и на части започнете да добавяте млякото при непрекъснато бъркане на умерен до тих огън.Продължете да бъркате непрекъснато като добавите и подправките.Баба ми добавяше само чубрица, но ако желаете добавете и 1 щипка червен пипер.

    Кашата трябва да бъде с гъстота на боза.Имайте в предвид,че се сгъстява когато изстине напълно.Поднасяме леко топла или студена.

     Приятен апетит !





2 коментара:

  1. О, това непременно ще опитам. Бабината каша бе с киселец, с праз не съм опитвала, а много го обичам. Благодаря, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    по нашия край и баклата рано на пролет я правят с прясно мляко.Аз пък не съм пробвала каша от киселец с мляко.Така,че ще обменим опит.По време на постите млякото може да се замени със соево или кокосово, даже и с бадемово или орехово според мен ще се получи добро ястие .
    Поздрави и усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване