КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 6 септември 2025 г.

Дребни сладки от пресни смокини, кокос, какао и орехи / Small sweets made from fresh figs, coconut, сосоа and walnuts /

 


          От презрели пресни смокини направих тези сладки. Те са по - големи от бонбони, защото сместа беше по - мека от обикновено.Ако желаете смес, която лесно да се прави на топка увеличете количеството на орехите и кокосовите стърготини.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ / 16 топки / :

600 грама меки презрели смокини

100 грама кокосови стърготини

150 грама смлени орехи

3 - 4 с.л. с връх какао

За овалване : смлян шам - фъстък

      Почистете смокините от дръжчиците и внимателно ги измийте.Смелете ги нарязани в пасатор.Отделно също в пасатора смелете и орехите.

             В купа смесете смокини, орехи, кокосови стърготини и какао. Хубаво разбъркайте сместа за да се хомогенизира.Поставете в хладилник за няколко часа. Топките могат да се оформят с лъжица за сладолед.Аз използвах парче найлон и поставих в него голяма супена лъжица от сместа за да оформя топка с големина на орех.С найлон много лесно се оформят топчета без ръцете да се цапат.Веднага след направата всяко топче се овалва в смлян шам - фъстък.Отново прибирам топките в хладилник за да стегнат.

          Могат да се сервират самостоятелно.Но с тях може да се гарнира крем, сладолед или плодова салата.

                         Да Ви е сладко !






Няма коментари:

Публикуване на коментар