КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 28 септември 2025 г.

Бърз и лесен десерт с банан / Quick and easy dessert with banana /

 





          Видях тази идея за десерт в блага на Мария от Кипър и много ми хареса - https://www.mycookingbookblog.com/bananov-split-banana-split/

    Бях решила да го приготвя, но така и не му дойде времето.Десертът е чудесен за лятото, защото се приготвя с банан и сладолед.Прекрасна идея за празници и рождени дни.Времето обаче вече е хладно и аз реших да го направя като импровизирах с пълнежа.

    Най - добре е да се подберат големи банани, да не са презрели.Да се сервират в продълговата чиния.По отношение на украсата и пълнежа може да се импровизира с продукти по желание и вкус.Най - лесно и бързо десерта се приготвя с различен сладолед.За поръсване могат да се използват смлени или нарязани ядки, кокосови стърготини, захарни пръчици и течен шоколад.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 голям банан за всяка порция

Пълнеж :

1/ 100 грама кашу, сок от 1 лимон, вода

2/ 1 нектарина, кокосови стърготини

За гарниране : течен тахан, сини боровинки, настъргана кора от лимон и лайм

    Залейте кашуто с вода за 6 часа.След това отцедете водата и измийте.Смелете кашуто в пасатор заедно със сока от лимона.Приберете сместа в хладилника за 12 часа.

    Преди да сервирате смелете нектарината в пасатор и добавете кокосови стърготини към плодовото пюре докато се сгъсти добре.

    В подходяща чиния с лъжица за срадолед оформете топки от двете смеси - ядкова и плодова. Разрежете банана внимателно на две по дължина и го прилепете от двете страни на пълнежа. Върху всяка топка поставете по 1 синя боровинка.Наръсете с течен тахан отгоре. Накрая поръсете с лимонова кора и кора от лайм ситно настъгани.

      Приятен апетит !







   Ето тук още 1 вариант на този десерт.За пълнеж използвах цели смокини срязани в средата и напълнени с боровинки.Поръсих с микс от ядки, смес от 2 с.л. сусамов тахан и 1/2 с.л. какао на прах. Завърших с кокосови стърготини.





Няма коментари:

Публикуване на коментар