КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 16 септември 2025 г.

Пресни смокини с бадеми, какао и тахан / Fresh figs with almonds, cocoa, and tahini /




            В сезона на смокините сме и  въпреки, че в някои райони няма нито една тук при нас на Черноморието дърветата са отрупани с плод.Всички смокини , които приготвям са подарици от различни хора. Сестра ми донесе тези и реших да ги приготвя с тахан и какао.Таханът има лека горчивина и добре се съчетава със сладкия вкус на смокините.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 

15 пресни смокини

1 праскова

1/2 кафена чашка сусамов тахан

1 с.л. с връх какао на прах

60 грама бадеми

кокосови стърготини за поръсване 

      Измийте добре и почистете смокините от дръжчиците.Залейте бадемите с вода и ги оставете да престоят няколко часа за да омекнат. Разбийте тахана с какаото до гладка смес. Нарежете прасковата на малки парченца.

       В плато подредете смокините в кръг разрязани на две половини , но не до края.В средата също поставете 1 разрязана смокиня, но не до края. Около смокините насипете  прасковата. Във всяка смокиня поставете по 2 - 3 бадема. Полейте отгоре плодовете с тахана и какаото.Поръсете с кокосови стърготини и да Ви е сладко !











Няма коментари:

Публикуване на коментар