КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Бургери от червено цвекло / Burgers with beetroot /



    Червеното цвекло е един от най - вкусните и полезни кореноплоди.Важно значение има също достъпната му цена и наличност на пазара почти през цялата година.
Червеното цвекло спомага за подобряване състоянието на кръвта , увеличава броя на червените кръвни телца, лекува анемии и гинекологични страдания.Всяка жена ежедневно трябва да употребява сурово цвекло в различни ястия и салати, така ще се избави от много проблеми като хормонални нарушения, нередовна менструация, различни възпаления на цялата пикочно - полова система.Употребата на цвеклото ежедневно под формата на смесени сокове дава много добри резултати при различните видове анемии и ракови заболявания.Почти при всички заболявания, особено при различните форми на рак има промяна в състава на кръвта.Ето защо цвеклото е незаменимо.Съдържанието на желязо в цвеклото не е голямо, но неговата специфична структура е особено полезна при производството на червените кръвни телца.То съдържа повече от 50 % натрий и само 5 % калций.Това съотношение помага за разтворимостта на калция в организма, което е особено полезно, когато в кръвоносните съдове са се отложили излишъци от калций, затрудняващ правилната циркулация на кръвта.Червеното цвекло съдържа 20 % калий, който е важен за всички физиологични функции в организма.В същото време съдържанието на 8 % хлор спомага за прочистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката.Хлорът стимулира и циркулацията на лимфата в тялото.
Комбинацията на моркови и червено цвекло е подходящ източник на фосфор и сяра, както и на калий и др. алкални елементи, които заедно с високото съдържание на витамин А са отличен градивен материал за червените кръвни телца.
Сокът от моркови, цвекло и краставици е един от най - добрите при лечението на простатната и другите полови жлези.Почти ежедневно през зимния сезон приготвяме сокове от ябълка, моркови, червено цвекло или ябълка, моркови, тиква и червено цвекло.Тези сокове са много вкусни и питателни и предпазват организма от много заболявания през зимния сезон.
Всички кореноплоди, когато се отглеждат в домашни условия изискват обилно поливане.Така кореноплода бързо наедрява и е чудесен за салати.При липса на добри грижи и силна суша кореноплодите при срязване имат дъх на почва / суха пръст / или в тях се редуват бели и червени ивици.
За да приготвите тези бургери обелете, измийте и настържете на ситно ренде цвеклото.Добавете ядки по избор, също смлени.Аз използвах парче цвекло, 50 гр. орехи, 3 стръка магданоз, 1 ч.л. бял сусам - смлян.
   Всички продукти овкусете с хималайска сол на вкус / по желание, но може и без нея / и разбъркайте.Направете от сместа по - големи или по - малки бургери.Червеното цвекло съдържа доста сок, отцедете го при направата на бургерите , но не го изхвърляйте.Използвайте го в дресинга за суровата си салата.
Аз украсих отгоре бургерите с малко черен сусам и гарнирах с кръгче лимон и маслини.
      Приятен  апетит !








8 коментара:

  1. И ние обичаме много този зеленчук и в зимните дни е гост на трапезата ни поне два дни от седмицата....Поздравления за чудесната комбинация,много ми хареса и ще се възползвам.Поздрави,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Миленка.Червеното цвекло го употребявам и препоръчвам на много болни с най - тежки заболявания.Винаги, когато започнат да го употребяват сурово се получават чудесни резултати при кръвните им изследвания.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, това е едно от нещата, които много обичам и които сега, заради здравословния проблем, трябва да завиша като прием. Но пък за мен е чудесно, защото смятам, че наистина цвеклото е прекрасен зеленчук! А бургерите ти са страхотни, аз също ще ги приготвя някой път. Благодаря за полезната информация, изчетох с интерес. Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Гери.За да има положителен резултат при лечението трябва човек да промени някои неща в храненето, мисленето и начина на живот.
    Аз предложих един от начините за по - честата употреба на червеното цвекло на нашата трапеза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, Елена, трудно е това с промяната в начина на хранене, на живот и на мислене...
    Аз като чуя "здравословно" и винаги асоциирам с "невкусно", но всъщност не е така. Ето например цвеклото го обичам сурово на салатка, а тези бургери ми харесаха много. За хора със здравословни проблеми са много полезни нещата, които показваш, както и информацията за продуктите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веси,
      радвам се ,че посети блога ми и си написала и коментар.Вярно е, че е трудно, но не чак толкова.Просто всичко е въпрос на придобит навик.При мен всичко се промени след като имах проблеми със здравето.При повечето хора това е една от причините.Но замислим ли се как се хранят животните ще видим, че при тях няма варена храна, особено при дивите животни, всичко е въпрос на инстинкт.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Преди време никак не го долюбвах, но преди години го преоткрих. Хапвам го варено, ей така дори си хрупам като ябълка, сурово в салати на сокчета... Чудесни са бургерите ти !Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти за чудесния коментар, Кате.Преди години, когато една лекарка ми препоръча да употребявам червеното цвекло на всяко хранене и на мен особено не ми харесваше.Но отглеждайки го в градината ни разбрах, че при обилно поливане кореноплода става много вкусен.Това е една от идеите за по - честата употреба на цвеклото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване