КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 21 януари 2015 г.

Нещо повече за хляба и хлебните изделия / More for bread and bakery products /

  Хлябът е традиционна българска храна.Той е присъствал неизменно на трапезата , както в миналото, така и днес.Какъв хляб да употребяваме ? -  е най - честия въпрос, който редица хора ми задават в опита си да постигнат по - добро здраве.
  Проследявайки историята на приготвения в миналото хляб , свързвайки употребата на хляб със здравето на населението ще забележим следното : 
1. Най - старият хляб в света е приготвян от счукани , покълнали зърна без добавка на никакъв набухвател - http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/07/blog-post_21.html ; изпечен на слънце този хляб е бил идеалната храна ;
2. По - късно се споменава употребата на изпечен, пълнозърнест, но безквасен хляб като един от най - здравословните за употреба .
3.В най - късен етап се появява хлябът, приготвен с различни видове квас - от нахут, хмел, ръж или даже бира.
4.Приготвят се също хлябове с добавка на сода, яйца или бакпулвер.
Кой от тези хлябове обаче е най - здравословен и оказва най - добър ефект след неговото приемане ? Безспорно това е хлябът от кълнове, суров или леко изпечен на слънце.Ако направим опит в продължение на 1 месец да приемаме последователно различни видове хляб ще се убедим каква всъщност е истината.Едва в началото на миналия век в света започва производството на хляб от чисто бяло брашно, при което са отделени триците и зародиша.Много лекари още тогава са предупредили, че този хляб няма никаква хранителна стойност, защото съдържа чистото топлинно - обработено нишесте.
Какъв хляб е необходимо да приемаме при различните заболявания днес ? 
Без колебание мога да отговоря на този въпрос - хляб от покълнали зърна или от пълнозърнесто брашно, топлинно - обработен, но безквасен.Поради тази причина считам, че употребата на кори за баница, домашна юфка и паста е по - здравословният вариант.Ако се налага трябва да предпочетем хлябовете, приготвени с различните видове квас, но не и приготвените със сода или мая.
Такива хлябове предизвикват подуване на стомаха, затрудняват перисталтиката, увеличават теглото, причина са за появата на хемороиди, отлаганията при тяхната преработка се наслагват по стените на кръвоносните съдове.
Евреите употребяват т. нар. хляб маца, който също е безквасен.Хляб без квас може да се изпече от пълнозърнести видове брашна, вода, ситно нарязан лук и зелени подправки.По желание може да се добави хималайска сол на вкус и малко зехтин.От сместа се правят топки, сплескват се като кюфтета и се пекат в тавичка, предварително намазана с мазнина.Тавичката се поставя във фурната да се загрее мазнината, поставят се хлебчетата и се пекат на 160 - 180 градуса, при необходимост се обръщат.
Когато изстинат хлебчетата се съхраняват в найлонова торбичка в хладилника.Преди консумация задължително се претоплят.
Преди години изпробвах приготвянето и употребата на различните видове хляб.Днес употребявам само хляб от кълнове, при консумацията на който се чувствам чудесно.Необходимо е обаче всеки сам да прецени според състоянието си какъв хляб е необходимо да употребява.
Топъл и мек или по - твърд и сух хляб трябва да употребяваме ?
Проследявайки храненето на различни най - дълголетни народи редица учени стигат до извода, че те употребяват домашен хляб, приготвен от прясно смляно пълнозърнесто брашно.Но не мек, а сух.Такъв хляб са употребявали и най - дълголетните българи в миналото.Хляб се е приготвял и изпичал веднъж на 7 - 10 дни и то винаги от пълнозърнесто, а не от бяло брашно.Нямало е тогава машини, които да отделят напълно триците и зародиша от зърното, както е при днешния фабрично произведен хляб.

4 коментара:

  1. И в тази посока... Сега чета книгата на Ивелина Иванова "Домашен хляб" и се опитвам да вникна в структурата на зърното, в качествата му, а оттам и в приготвянето на хляб. Сигурна съм, че суровото е може би най-полезно, но е много индивидуално. Аз, ако консумирам само сурови зеленчуци и плодове, имам доста проблеми след това. Както и да е...
    Благодаря за интересната и полезна информация, Ели! :) Поздрави и усмихнат ден ти желая!

    П. П. А с какво точно се занимаваш? Храната и здравословното хранене са твоя професия или? Просто ми стана любопитно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      написаното от теб изисква по - подробен отговор.Ще ти отговоря по обстойно по имейла.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Жива енциклопедия си Ели!Поздравявам те за хъса и желанието да образоваш не само себе си,но и хората около теб...Поднасяш информацията по много достъпен начин,за което ти благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти за коментара, Миленка.Изключително много съм трогната от написаното.Вярно е, искам повече хора да променят начина си на хранене и да подобрят здравето си, двете неща са неразривно свързани.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване