КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 9 май 2016 г.

Пролетни постни сарми с листа от липа и листа от лобода / Spring vegetable leaves stuffed with leaves and lime leaves Loboda /






    Пролетта е сезонът, в който можем да направим постни сарми с различни по вид листа.Използвам както листа от билкови растения, така и от дървета.В този случай използвах листата на липата и лободата.В нашата градина имам както питомна, така и дива лобода.Листата на питомната са много едри и вкусни.Веднъж засята на място, което не се оре тя се саморазсява всяка година.Дивата лобода има дребни листа, които могат да се нарежат в плънката, но не могат да се използват за сарми.Дива лобода има като плевел във всяка градина.Листата на липата в ранна пролет са чудесни за сарми.Малко по - твърди са от лободовите листа и нямат този кисел вкус както лозовите листа.Но имат чудесен аромат.И двата вида листа не попарвам, а направо използвам за свиване на сармички.За използване и приготвяне на ястия винаги използвам млади, крехки и по - големи листа.
   Плънката е различна според вкуса и предпочитанията - използвам ориз, в смес с булгур, елда или просо.Или киноа.
     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА САРМИЧКИТЕ :
1.5 ч.ч. ориз
сок от 1 - 2 лимона
1 по - голям морков
5 - 6 стръка пресен лук
по няколко стръка магданоз, джоджен, девисил / лющян /, копър
1 равна с.л. хималайска сол
зехтин
вода
листа от лобода, листа от липа
   Нарежете моркова и зеления лук на ситно.Останалата зеленина също почистете, измийте и нарежете много ситно.Задушете в малко мазнина и вода зеления лук и моркова.Добавете ориза и задушавайте като при нужда добавяте още вода.Оризът трябва добре да набъбне.Накрая добавете останалата ситно нарязана зеленина и разбъркайте добре.
    Измийте листата от лобода и липа.Започнете да свивате сармички с две листа ако са по - малки или 1 листо - ако е по - голямо.Моите листа бяха едри.Лободата от влажното време беше много хубава и едра, листата от липа също.
Когато сармичките са готови можете да ги сварите по - отделно, в два различни съда.Сармичките с листа от липа се варят малко по - дълго.Всеки вид сармички се поставят върху застлана с листа тенджера, притискат се с чиния, заливат се с вода.Варят се 20 - 30 минути.Преди поднасяне можем да овкусим сармичките със сок от лимони.
     Приятен апетит !



Листа от лобода




Липови  листа









4 коментара:

  1. Браво на Елитоооо!Тези сармички са направо прелестни!Постни и с преобладаващо пролетен вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,
      сармичките от лобода и листа от липа стават много вкусни със специфичен аромат.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Супер са!
    Не съм опитвала листа от липа, имат ли характерния аромат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      и двата вида сармички имат характерен аромат.Листата на лободата са по - фини, а липовите листа - малко по - твърди.Но и двата вида сармички нямат киселият привкус както е при лозовите листа.Така,че трябва да се добави лимонов сок.
      Поздрави !

      Изтриване