КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 юни 2016 г.

Постна яхния от бакла, моркови и картофи / Vegetarian stew of beans, carrots and potatoes /



    Винаги използвам сезонни зеленчуци за приготвяне както на салати, така и на ястия.Преди години, когато баба ми беше жива винаги правеше в ранна пролет постни яхнии - с шушулки и листа от бакла, с лобода, с пресни картофи, с тиквички.Днешната яхния е също нейно предложение.Тя береше всичко от градината - прясно и свежо и правеше разкошни постни яхнии.Тази яхния е с бакла и пресни картофи от нашата градина.
ЕТО И   ПРОДУКТИТЕ :
1 купа прясна бакла
6 - 7 пресни картофи, със средна големина
1 морков
2 стръка пресен лук
хималайска сол
зехтин
растителна мазнина по избор
1 с.л. оризово брашно
1 с.л. червен пипер
Най - напред почистете и нарежете лука и моркова на ситно.Почистете и измийте баклата, нарежете я на парчета.Баклата се почиства бързо, за да не потъмнява.
Задушете в малко мазнина и вода моркова и лука, добавете и баклата и задушавайте докато зеленчуците променят цвета си.Добавете и нарязаните на едри парчета картофи и залейте ястието с хладка вода.Водата не трябва да покрива продуктите напълно.Гответе така на умерен до тих огън, леко да къкри яхнията докато картофите омекнат напълно.Накрая размийте оризовото брашно в малко вода, добавете и червеният пипер и налейте на тънка струйка в яхнията, докато леко се сгъсти.Свалете от огъня и сервирайте.
         Да ви е сладко !










2 коментара:

  1. Само веднъж съм готвила бакла и ми хареса, с агнешко. Но и твоята постна рецепта ми допада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      баклата наистина е вкусна.По нашия край я правят постна или с прясно мляко.Такива простички ястия още от времето на баба ми се готвят и днес по селата.
      Поздрави !

      Изтриване