Кълновете от обикновената зелена леща, която се използва за готвене са много вкусни и от тях също могат да се направят блатове за пици, както и кюфтета или наденички.Кълновете се приготвят по класическата технология - заливаме зърната с вода докато ги покрие за 12 часа, след което отливаме водата и на стайна температура изчакваме да се появят кълнове.При нужда сутрин и вечер промиваме зърната с вода през цедка.От така получените кълнове смлени в машинка за мелене на месо или пасатор приготвяме блата за пицата.
2 домата
100 гр. сурова бамя
2 - 3 с.л. хранителна мая
няколко маслини стафидаки
2 - 3 склидки чесън
2 - 3 стръка пресен босилек
1 - 2 с. л. суров сусам
суха зелена леща - 300 - 350 гр.
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сух риган
зехтин
1 щипка хималайска сол
тиквички , мариновани в лимонова вода
Подготвяме и остоналите продукти - нарязваме почистената бамя на кръгчета, доматите - на кръгчета.Овкусяваме сместа от кълнове на леща с подправките и зехтин и хималайска сол.
В подходящо плато оформяме блата, върху него подреждаме тиквички на кръгчета, бамя, домати, маслини.Поръсваме с нарязан чесън, босилек и хранителна мая.Отгоре подреждаме маслините и поднасяме.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар