КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 18 юли 2017 г.

Хумос / Humоs /



      Хумосът е традиционна разядка в Близкия Изток, Средиземноморието и арабските страни.В Израел хумос се сервира всеки ден обяд и вечер.Нахутът е бил традиционна храна и в България.Това бобово растение се отглежда много лесно, не изисква вода и може да спаси хората от глад в бедни години.Нахутът се засява през м. февруари, както и граха и първоначално изисква влага за покълване на зърната.След това когато растенията са вече добре оформени той не изисква влага, вирее много добре на бедна почва без никакви поливки.Нахутът се засява по същия начин както и всички бобови растения.
    Хумосът може да се приготви и от консервиран сварен нахут при липса на време.Суровият нахут задължително преди варене се накисва във вода за 12 часа.
     За да приготвим хубав хумос трябва да сварим добре нахута.За около 40 минути в тенджера под налягане предварително накиснатият нахут се сварява добре.Не използвам сода като добавка към водата за варене, не практикувам обелване на зърната от твърдата люспа.Мисля,че именно в люспата на бобовите растения са концентрирани много витамини, ензими и ферменти.
    Хубавият хумос се приготвя с повече сусамов тахан, зехтин и лимонов сок.В рецептата съм посочила ориентировъчни количества на продуктите.


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

480 гр. нахут / варен /
3 - 4 с.л. с връх суров сусамов тахан
1 щипка  хималайска сол
4  - 5 с.л. зехтин
сок от 1  голям лимон
вода от варенето на нахута - около 300 мл.

подправки по желание за овкусяване - чесън на прах, червен пипер, пушен червен пипер, кимион, куркума, къри или др.

     За приготвяне на хумос използвах суров нахут, който накиснах във вода за 12 часа.След накисването нахутът е 420 грама.Този нахут се сварява за 30 - 40 минути в тенджера под налягане, водата облива зърната напълно / съотношение нахут : вода - 1 : 3.Времето за варене се засича след като вентилът започне да изпуска пара / завира на силен огън /.След това огънят се намалява до умерен.
   След като нахутът е готов се охлажда и пасира с малка част от водата до хомогенно и гъсто пюре.Добавя се лимоновият сок, солта и зехтина и отново се пасира до хомогенност.Накрая се добавя суров сусамов тахан и отново се пасира.Опитва се на киселина и сол и ако е нужно се овкусява допълнително.За да пасирате добре сместа използвайте Нутрибулет или пасатор, който смила добре / по - високо оборотен /.При нужда се добавя вода от варенето на нахута за постигане на по - добра хомогенност на пастата.Не изхвърляйте водата от варенето на нахута.Приготвяйте с нея различни постни хлебчета и сладкиши.Преди години от нахут се е приготвял квас за хляб.
      Готовият хумос се консумира веднага.Преди сервиране се гарнира с пресен лук, подправки, чесън или лук резанец.В случай,че хумосът няма да се консумира веднага се съхранява в хладилник в кутия с капак или кутия покрита със стреч фолио.
    Приятен  апетит !






2 коментара:

  1. Здравей, Елена ☺-отдавна искам да пробвам хумус но искам да го направя със суров нахут.Колко време трябва да го кисна, за да омекне преди да го блиндирам ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,
      моя позната прави паста от суров нахут.Тя е сурова и наподобява хумус.Нахутът се накисва за 12 часа / вечер /.Сутрин водата се отлива и се промива 2 дни докато се появят кълнове.Тези кълнове се смилат с малко вода.Получава се хубава хомогенна паста подобна на хумус.Смилането е добре да става с хубав пасатор.Същата паста може да се приготви и от други бобови кълнове или леща.
      Поздрави !

      Изтриване