В ранна пролет игликата подава щедро листенца във влажната почва, а цветовете и греят в наситено жълти сияйни багри.Диворастящата иглика има по - дребни цветчета за разлика от култивираната..Дивото растение можем да срещнем по поляни, изоставени терени, влажни слънчеви тревисти места край горите.А култивирана иглика можем да засеем в домашната ни градина или в саксия.Независимо от къде сме си я събрали тя може да ни послужи за приготвяне на салати, песто, сосове, таратор или тестени изделия, както и гарнитури и студени супи.Естествено е,че дивото растение има по - полезни качества и малко по - различен вкус от култивираното, но днес голяма част от билките са на изчезване.Преди години на местата, от които съм събирала билки днес за жалост няма и следа от тези растения.Това трябва да ни подскаже и да се замислим как живеем, как се храним и какво мислим.Грижим ли се за природата или я унищожаваме ?
Игликата помага най - много при белодробни страдания - какво по - хубаво от това в днешната ситуация в целия свят и борбата с вируса СОVID - 19.Корените, листата, цветовете, стъблата на това растение - всичко е полезно за белия дроб.Но за нас е важно също така и покаяние, смирение и промяна.Промяна към духовното , към вярата, към доброто, към покаянието ..Великият пост помага за това.Ето думите на Христос : " Този пък род не излиза освен с молитва и пост ".
В днешното забързано ежедневие хората търсят вълшебни хапчета и ваксини в борбата с болестите, а забравят какво е казал Христос когато е лекувал болни.Господ е лекувал проказа - една също много заразна и коварна болест, но винаги е питал човека " Вярваш ли,че можеш да бъдеш изцелен ? " и когато е виждал силна вяра и покаяние е изцелявал.Христос никога не е лекувал без промяна - често е казвал " Жено , твоята вяра те изцели " или " Прощават ти се греховете, но повече недей прави така ".
Днес хората не постят, нямат силна вяра за разлика от миналото.Преди години всички са постили, дори и децата, дори и животните.Цялото творение е възхвалявало Господа.А днес се ядат козунаци и месо през цялата година.Нека се замислим ! Нека се променим ! Промяната към вяра и покаянието ще ни избави от всички беди.Независимо дали те са болести или природни бедствия.
Днес хората не постят, нямат силна вяра за разлика от миналото.Преди години всички са постили, дори и децата, дори и животните.Цялото творение е възхвалявало Господа.А днес се ядат козунаци и месо през цялата година.Нека се замислим ! Нека се променим ! Промяната към вяра и покаянието ще ни избави от всички беди.Независимо дали те са болести или природни бедствия.
Няколко мои импровизации с иглика в кухнята ще Ви подскажат какво можете да приготвите с нея.Ето и рецептите :
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
домат - 2 - 3 броя
краставица - 1 голяма
червен лук - 1 брой
иглика / листа / - 2 - 3 шепи пресни листа
6 - 7 маслини стафидата
6 - 7 маслини стафидата
зехтин
сол
лимонов сок
цветове от иглика за декорация
Най - напред измийте добре зеленината и я нарежете на тънки ивички.Добавете нарязания на ивички или на ситно червен лук, нарязаната на полумесеци краставица.Доматът нарежете на парчета.
Смесете всички продукти в голяма купа и разбъркайте добре.Сервирайте салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
цветове от иглика за декорация
Най - напред измийте добре зеленината и я нарежете на тънки ивички.Добавете нарязания на ивички или на ситно червен лук, нарязаната на полумесеци краставица.Доматът нарежете на парчета.
Смесете всички продукти в голяма купа и разбъркайте добре.Сервирайте салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
цветове от иглика с дръжките
зехтин или друга базисна мазнина по избор
Масло от цветовете на игликата можем да си приготвим много лесно и бързо.Достатъчно е само да измием цветовете и рехаво, без да ги притискаме да ги поставим в стъклен съд с капак.Просто заливаме със зехтин или друга мазнина по избор и след престой около 2 седмици маслото ни е готово.С него можем да овкусим салата, ястие или супа .
Масло от цветовете на игликата можем да си приготвим много лесно и бързо.Достатъчно е само да измием цветовете и рехаво, без да ги притискаме да ги поставим в стъклен съд с капак.Просто заливаме със зехтин или друга мазнина по избор и след престой около 2 седмици маслото ни е готово.С него можем да овкусим салата, ястие или супа .
ТАРАТОР С ПРЯСНА ИГЛИКА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
100 грама сурови бадеми
5 - 6 склидки чесън
2 шепи листа от иглика
1 голяма краставица
1 щипка хималайска сол
5 - 6 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
1200 - 1500 литра вода
От бадеми или други ядки по избор направете бадемово мляко.За целта накиснете бадемите за 6 - 12 часа във вода.Смелете ги в пасатор или Нутрибулет и ги разредете с вода до желаната консистенция.По желание можете да прецедите млякото през тензух, а баласта да използвате за предястия, пълнежи или сурово ядково сирене.
Готовото бадемово мляко овкусете с пасиран чесън, сол, оцет и зехтин.Към него добавете ситно нарязани листа от иглика, полумесеци краставица и вашия таратор е готов.
Сервирайте по желание леко охладен и да Ви е сладко !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 купа листа от прасна иглика
100 - 150 грама сурови бадеми
2 с.л. с връх хранителна мая
3 - 4 с.л. зехтин
1 щипка хималайска сол
сок от 1 лимон
Пестото от иглика се приготвя от смлени , предварително накиснати във вода бадеми и смляна ситно нарязана иглика.За да се улесни смилането и пасирането в блендер или Нутрибулет добавям сок от лимон и ако има нужда част от водата, в която са били накиснати бадемите.Към готовата смляна и добре разбъркана смес добавяме зехтин, сол, хранителна мая и отново добре разбъркваме.
Пестото може да се съхрани 3 - 4 дни в хладилник.Приятен апетит !
сок от 1 лимон
Пестото от иглика се приготвя от смлени , предварително накиснати във вода бадеми и смляна ситно нарязана иглика.За да се улесни смилането и пасирането в блендер или Нутрибулет добавям сок от лимон и ако има нужда част от водата, в която са били накиснати бадемите.Към готовата смляна и добре разбъркана смес добавяме зехтин, сол, хранителна мая и отново добре разбъркваме.
Пестото може да се съхрани 3 - 4 дни в хладилник.Приятен апетит !
СМЕСЕНА САЛАТА ОТ ДИВИ РАСТЕНИЯ И ИГЛИКА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
гръцка коприва - стръкове
овчарска торбичка - млади листа и стръкове
скрипалец - стръкове заедно с листата
глухарче - листа, стъбла и цвят
иглика - листа и цвят
спанак - млади листа
киселец - млади листа
1 голяма краставица
зехтин
1 щипка хималайска сол
сок от 1 лимон или 2 с.л. ябълков оцет
Старателно почистете и измийте набраната зеленина.Нарежете на тънки ивички. Краставицата нарежете на полумесеци и добавете заедно с дресинга.
Разбъркайте отново всичко много хубаво и поднесете.Приятен апетит !
Гръцка коприва |
Киселец |
Скрипалец |
Овчарска торбичка |
Глухарче |
Харесап си таратора, никога не съм опитвала иглика. Има толкова мъдрост в думите ти. Между другото, аз преболедувах този гаден вирус, тежко бе, но слава богу до болница не стигнах. Имам чувството, че поне на 50 % вярата ме спаси...
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванеако не е Божия воля нищо не става.Вярата има голямо значение - има Воля Божия има и Божие допущение.Допущението Божие е тогава когато Бог допуска човек да се поучи от нещо.Бог не насилва човека, дал му е напълно свободна воля.Именно по тази свободна воля човек прави и много грешки в живота си.Но ще дойде време когато ще се оттегли Бог и по Божие допущение ще станат много катаклизми на земята.Ако хората се осъзнаят и вървят по Божиите заповеди много неща могат да се променят.Защото Бог е дълготърпелив и много милостив.Но всички пророчества говорят ,че хората няма да се осъзнаят, ще продължат да живеят без да се интересуват от Божиите заповеди.Та и коронавирусът според мен дойде по Божие допущение за да ни покаже нещо и да се осъзнаем.
Поздрави сърдечни !