КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 17 август 2020 г.

Пълнени тиквички с киноа / Stuffed zucchini with quinoa /



   Тиквичките са сезонен зеленчук през лятото и са много вкусни току - що набрани от градината.Има сортове , които са подходящи само за пълнене и именно такъв сорт тиквички подбрах за да напълня с киноа.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 тиквички за пълнене / кръгли или леко продълговати /
1/2 ч.ч киноа / различен цвят , смес /
парче морков
парче лук
сол на вкус
растителна мазнина

     Измийте тиквичките, отрежете капачета и с лъжичка издълбайте вътрешността.Настържете моркова на ситно ренде, нарежете на ситно лука.Измийте хубаво киноата и я запечете в сух тиган на слаб огън.Не увеличавайте огъня, защото зрънцата ще прегорят и ще започнат да хвърчат от тигана.Веднага след като усетите аромат при запичането  залейте с 11/2 ч.ч. вода, добавете струйка мазнина, лука и моркова.Оставете да заври и варете на слаб огън под капак до пълно поемане на течността.Последните 10 минути изключвам котлона и оставям киноата на котлона под капак докато напълно се разпукат зрънцата.
   Напълнете тиквичките с киноа, поставете капачетата,  всяка тиквичка наръсете с мазнина и запечете във фурна.За около 30 минути на 200 градуса тиквичките са готови.
  Вътрешността на тези тиквички използвам за други ястия и супи.Тези тиквички имат мека вътрешност, която е подходяща за приготвяне на крем - супи.
   Сервирайте тиквичките с подходяща салата според сезона или сос.Вкусни са както леко топли, така и студени.
           Приятен апетит !








         

Няма коментари:

Публикуване на коментар