КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 10 август 2020 г.

Печен нахут във фурна по гръцка рецепта / Roasted chickpeas in an oven on a Greek recipe /




      Нахутът е традиционна храна в арабския свят и Средиземноморието.В България също така се е консумирал често преди години.И сега в Гърция и Кипър, както и в други страни нахута присъства на трапезата приготвен по различен начин.Тази рецепта е от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора "    с автор монах Епифаний Милопотамски .Нахутът се пече във фурната с кромид лук достатъчно дълго време на слаб огън така,че лукът да се разтопи и омекне добре, а нахута да стане много вкусен.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 кг.суров нахут
сол
вода
5 - 6 глави кромид лук
200 грама зехтин

   Залейте почистения от примеси нахут с топла вода така ,че хубаво да го покрие.Добавете 2 с.л сол и хубаво разбъркайте.Нахутът за 12 часа / 1 нощ / трябва да увеличи обема си .На сутринта отлейте водата, измийте хубаво зърната и отцедете в гевгир.
   В тенджера поставете 2 литра вода да заври.Добавете нахута и оставете на силен огън да ври 30 минути.През това време нарежете кромид лука на филийки.Извадете нахута от огъня след изтичане на времето и го прехвърлете в тава.Отгоре поставете филийките лук, залейте със зехтина.
   Включете фурната на 200 градуса и печете нахута така 30 минути.След това намалете температурата на 100 градуса и печете още 2 - 2.5 часа.Може да се наложи да долеете още гореща вода.
   Нахутът по тази рецепта става много вкусен.Лукът трябва почти да се разтопи.Сервирайте нахут към ястия, гарнитури, салати.Можете да го приготвите и за постни трапези и Бъдни вечер.
        Приятен апетит !

                           




                             
     















Няма коментари:

Публикуване на коментар