КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 5 август 2020 г.

Зелен сос от тученица и босилек с цвят от тиквички, лешници и шам - фъстък / Green tuchenica and basil sauce with courgettes, hazelnuts and pistachios /



   Лятото е.Тази година имаме много тиквички и използваме техните цветове като добавка към салати и сосове.А тученица и босилек в градината растат на воля.С тази зеленина приготвих суров сос, а добавката на ядки просто допълни украсата.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :


2 шепи тученица
2 шепи босилек
сок от 1 лимон
зехтин
щипка сол


За гарниране : цветове от тиквички, лешници и шам - фъстък

  Измийте и почистете зеленината.От босилека и тученицата  отделете стъблата, оставете само листата.В пасатор смелете зеленината заедно с лимоновия сок до фин сос.добавете струйка зехтин и сол на вкус и отново пасирайте.
    Сервирайте соса гарниран с предварително почистени от прилистниците тиквички и накиснати във вода / предварително / ядки - лешници и шам - фъстък.
    Този сос е подходящ като добавка към печени зеленчуци, месо, риба, картофи, ориз, просо, булгур или перлен ечемик.С него също така могат да се гарнират морски продукти, паста, арабски кус - кус.
                   Приятен  апетит !












2 коментара:

  1. Еха, чудна идея, Ели! И тученицата, и босилекът са ми любими и ги имам на двора. Ще го пробвам това сосче! Предполагам и за печени тиквички ще стане... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме,
      този сос е много вкусен.Разбира се,че за печени тиквички е подходящ.Тученица и босилек сега има в изобилие.Така,че трябва да се възползваме от тези блага особено лятото.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване