Лятото е.Тази година имаме много тиквички и използваме техните цветове като добавка към салати и сосове.А тученица и босилек в градината растат на воля.С тази зеленина приготвих суров сос, а добавката на ядки просто допълни украсата.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 шепи тученица
2 шепи босилек
сок от 1 лимон
зехтин
щипка сол
За гарниране : цветове от тиквички, лешници и шам - фъстък
Измийте и почистете зеленината.От босилека и тученицата отделете стъблата, оставете само листата.В пасатор смелете зеленината заедно с лимоновия сок до фин сос.добавете струйка зехтин и сол на вкус и отново пасирайте.
Сервирайте соса гарниран с предварително почистени от прилистниците тиквички и накиснати във вода / предварително / ядки - лешници и шам - фъстък.
Този сос е подходящ като добавка към печени зеленчуци, месо, риба, картофи, ориз, просо, булгур или перлен ечемик.С него също така могат да се гарнират морски продукти, паста, арабски кус - кус.
Приятен апетит !
Еха, чудна идея, Ели! И тученицата, и босилекът са ми любими и ги имам на двора. Ще го пробвам това сосче! Предполагам и за печени тиквички ще стане... ;)
ОтговорИзтриванеМиме,
Изтриванетози сос е много вкусен.Разбира се,че за печени тиквички е подходящ.Тученица и босилек сега има в изобилие.Така,че трябва да се възползваме от тези блага особено лятото.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !