КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 20 януари 2021 г.

Задушен праз с бяло вино, соев сос, пресни подправки и чесън / Stewed leeks with white wine, soy sauce, fresh spices and garlic /

 


 

    Това предястие приготвих използвайки идеята на Ани от " Вкуснотека -  http://www.vkusnoteka.bg/2016/12/blog-post_27.html .Много вкусен праз се получи Ани.Благодарности за рецептата макар,че аз малко видоизмених - изпекох праза на грил тиган и към соса добавих соев сос.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

бялата част на 2 - 3 стръка праз лук

2 - 3 стръка прясна мащерка, риган или балканска чубрица

соев сос - 3 с.л. 

бяло вино - 200 мл.

4 - 5 склидки чесън 

краве масло - 1 с.л. с връх / не добавих /

  Изпечете в намазнен грил тиган предварително почистения и нарязан на парчета с дължина около 8 - 10 см. праз лук.

Отделно пригответе соса като запължите в мазнината нарязаните на ивички склидки чесън и добавите постепенно подправките - няколко стръка прясна мащерка или балканска чубрица, риган.Добавете парчетата праз, бялото вино, соевия сос и краве масло / по желание 1 с.л. с връх /.Задушавайте на тих огън докато праза омекне и течността се поизпари и соса се сгъсти.

Сервирайте предястието наръсено с ядки - използвах лешници и бадеми / предварително нарязани по - едро /.

    Можете да консумирате това вкусно и красиво предястие както топло, така и студено.

         Приятен апетит !









2 коментара:

  1. И това звучи примамливо, да...

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    Анито от блога " Вкуснотека " е автор на рецептата.Чудесен праз се получи.
    Поздрав от Варна !

    ОтговорИзтриване