КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 23 февруари 2022 г.

Фава с каперси и сушени домати от остров Санторини / Fava with capers and dried tomatoes from Santorini /

 


    Фавата е традиционна храна в Гърция и Кипър от дълбока древност.В тази рецепта гарнирането на фавата е със сушуни домати, каперси и пресен кромид лук.Остров Санторини е производител на това бобово растение и там фавата е едно от най - старите мезета.Фавата както и гроздето са традиционни храни на острова.

Рецептата е адаптирана от тук : Santorini fava - YouTube

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  ЗА 4 ПОРЦИИ :

400 грама фава

1 голяма глава стар кромид лук

1.5 литра вода

сол

100 мл. зехтин

За гарниране :

6 сушени домати

2 с.л. каперси

1 малка глава червен лук

50 мл. зехтин

сок от 1 лимон

      Измийте фавата и я поставете в студена вода.На силен огън трябва да заври.След кипване намалете огъня до минимум и оберете пяната.Добавете нарязан на ситно кромид лук и зехтин.Варете като разбърквате периодично под капак на тих огън.Преди пълното сваряване на фавата добавете солта и разбъркайте.Фавата се вари около 1.5 часа ако не е накисната предварително.За да съкратя времето за варене накиснах фавата за няколко часа докато набъбне.Когато е готова фавата трябва да има достатъчно течност за да може да добие вид на пюре когато се пасира.Имайте предвид,че след като изстине фавата се сгъстява допълнително.

   Готовата фава песирайте, добавете и лимоновия сок.Насипете в порционни купички и гарнирайте със ситно нарязан червен лук, каперси и сушени домати, зехтин и сок от лимон.

            Приятен апетит !














Няма коментари:

Публикуване на коментар