Фавата е традиционна храна в Гърция и Кипър от дълбока древност.В тази рецепта гарнирането на фавата е със сушуни домати, каперси и пресен кромид лук.Остров Санторини е производител на това бобово растение и там фавата е едно от най - старите мезета.Фавата както и гроздето са традиционни храни на острова.
Рецептата е адаптирана от тук : Santorini fava - YouTube
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ :
400 грама фава
1 голяма глава стар кромид лук
1.5 литра вода
сол
100 мл. зехтин
За гарниране :
6 сушени домати
2 с.л. каперси
1 малка глава червен лук
50 мл. зехтин
сок от 1 лимон
Измийте фавата и я поставете в студена вода.На силен огън трябва да заври.След кипване намалете огъня до минимум и оберете пяната.Добавете нарязан на ситно кромид лук и зехтин.Варете като разбърквате периодично под капак на тих огън.Преди пълното сваряване на фавата добавете солта и разбъркайте.Фавата се вари около 1.5 часа ако не е накисната предварително.За да съкратя времето за варене накиснах фавата за няколко часа докато набъбне.Когато е готова фавата трябва да има достатъчно течност за да може да добие вид на пюре когато се пасира.Имайте предвид,че след като изстине фавата се сгъстява допълнително.
Готовата фава песирайте, добавете и лимоновия сок.Насипете в порционни купички и гарнирайте със ситно нарязан червен лук, каперси и сушени домати, зехтин и сок от лимон.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар