КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 февруари 2022 г.

Постна яхния с артишок / ангинар / / Stew with artichokes / angina /

 


   Артишокът / ангинар / е често употребявано растение в Средиземноморската кухня.Когато намеря пресен винаги се старая да купя.Това растение е много полезно за черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.Тази яхния направих с кромид лук и селари.За гарниране добавих каперси и сушени домати.Не добавих сол.Сушените домати и каперсите съдържат достатъчно сол, а лука и селарито придават приятен сладникав вкус.За жалост последните години реколтата от артишок намалява .А в България това растение може да се отглежда, но изисква повече топлина.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 големи артишока / ангинар /

5 - 6 големи глави кромид лук

4 стръка селари

2 лимона / сок /

1 връзка копър

5 - 6 с.л. зехтин

5 - 6 сушени доматчета

2 с.л. с връх каперси

    Най - напред почистете, обелете кромид лука и го нарежете на ситно.Чери доматчетата нарежете на ленти.Селарито почистете и измийте, нарежете на парченца.Пригответе купа с 500- 600 мл. вода и добавете сока от лимоните.Почистете външните люспи на артишока, леко отрежете дръжката без да я премахвате изцяло.обелете с белачка дръжката на растението като периодично го потапяте във водата с лимонов сок.Когато достигнете меките вътрешни листа много внимавайте.Трябва да почистите с лъжица вътрешния мъх като веднага потопите артишока във водата с лимонов сок за да не потъмнее.По същия начин почистете и другото растение.

   В тенджера със загрят зехтин и 50 мл. вода задушете лука  и селарито докато хубаво омекнат на умерен огън.Добавете артишока и залейте с водата и лимоновия сок.Гответе на тих огън докато продуктите омекнат и са готови за употреба.Трябва да получите гъст сос от лук , а артишока да е добре сварен без да е разварен. Свалете от огъня и добавете ситно нарязания копър.

     Готовата яхния гарнирайте с каперси и сушени домати и паднесете леко топла или студена.Да Ви е сладко !
































Няма коментари:

Публикуване на коментар