КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 30 ноември 2022 г.

Задушена гръцка коприва с морков и кромид лук / Stewed Greek nettle with carrot and onions /

 





   В Гърция продават гръцката коприва с корените , цяла голяма връзка.Тази коприва е много силна, прочиства камъни и пясъци в бъбреците и жлъчния мехур.Задуших я нарязана заедно с корените, добавих морков и кромид лук.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 голяма връзка гръцка коприва

1 голям морков

1 голяма глава кромид лук

200 мл. вода

5 - 6 с.л. зехтин

1 щипка сол

    Измийте внимателно гръцката коприва и отделете коренчетата.Нарежете ситно зелената част и я поставете в купа.Коренчетата също нарежете ситно и поставете в отделен съд.Нарежете на малки кубчета морковите, а кромид лука на ситно.

    В тенджера с дебело дъно добавете водата и зехтина.Загрейте на умерен огън и добавете моркова, лука и коренчетата от коприва.Задушавайте на тих огън до готовност.Добавете солта и разбъркайте няколко пъти.Когато зеленчуците омекнат добавете зелената част на копривата и разбъркайте.Когато копривата промени цвета си е готова - не повече от 5 минути на огъня.

   Сервирайте копривата леко топла или студена и да Ви е сладко !














2 коментара:

  1. Редовно през цялата година обичам да приготвям коприва.Тук използвах прекрасна гръцка коприва, която се продаваше на големи връзки в Гърция.Чудесна е и много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване