Тази рецепта за приготвяне на фава е от интернет.Хареса ми , защото се приготвя без допълнително пасиране в блендер или пасатор.Освен това приготвянето е простичко, гарнирането също с традиционни гръцки подправки и кромид лук. Риганът, зехтинът и лимоновият сок тук са задължителни.
Благодаря на Димитрис за рецептата.
Адаптирано от : https://www.youtube.com/watch?v=kpsHEZ1jR_Q&t=10s
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. фава
2 глави кромид лук - 1 лук за фавата и 1 за гарниране
струйка зехтин за фавата + още малко за гарниране
вода
сок от 2 лимона
сол
черен пипер
риган
Измиваме хубаво фавата и я поставяме в тенджера с дебело дъно.Покриваме с вода - 5 см. над нивото на зърната / 2 - 3 пръста / .Засилваме огъня и оставяме да заври.С решетъчна лъжица обираме пяната и намаляваме огъня до минимум.Щом започне да омеква добавяме лука и започваме да бъркаме постоянно с дървена лъжица .Бъркаме и добавяме солта и черния пипер.Зърната трябва да омекнат напълно, а водата да остане малко.Накрая добавяме зехтин и лимонов сок и снемаме от огъня.
В тиган със зехтин задушаваме нарязания на парчета или ивици кромид лук на умерен огън.Лукът трябва да промени цвета си и да омекне.
Готовата фава сервираме в глинени съдове или купички.Гарнираме с лука , малко зехтин, риган.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар