КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 25 ноември 2022 г.

Фава с кромид лук и риган / Fava with onions and oregano /

 


    Тази рецепта за приготвяне на фава е от интернет.Хареса ми , защото се приготвя без допълнително пасиране в блендер или пасатор.Освен това приготвянето е простичко, гарнирането също с традиционни гръцки подправки и кромид лук. Риганът, зехтинът и лимоновият сок тук са задължителни.

   Благодаря на Димитрис за рецептата.

Адаптирано от : https://www.youtube.com/watch?v=kpsHEZ1jR_Q&t=10s


    НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. фава

2 глави кромид лук - 1 лук за фавата и 1 за гарниране

струйка зехтин за фавата + още малко за гарниране

вода

сок от 2 лимона

сол

черен пипер

риган


    Измиваме хубаво фавата и я поставяме в тенджера с дебело дъно.Покриваме с вода - 5 см. над нивото на зърната / 2 - 3 пръста / .Засилваме огъня и оставяме да заври.С решетъчна лъжица обираме пяната и намаляваме огъня до минимум.Щом започне да омеква добавяме лука и започваме да бъркаме постоянно с дървена лъжица .Бъркаме и добавяме солта и черния пипер.Зърната трябва да омекнат напълно, а водата да остане малко.Накрая добавяме зехтин и лимонов сок и снемаме от огъня.

   В тиган със зехтин  задушаваме нарязания на парчета или ивици кромид лук на умерен огън.Лукът трябва да промени цвета си и да омекне. 

       Готовата фава сервираме в глинени съдове или купички.Гарнираме с лука , малко зехтин, риган.

             Приятен апетит !












Няма коментари:

Публикуване на коментар