КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 25 септември 2023 г.

Риба сардина варена с бяло вино и подправки / Sardines fish boiled with white wine and spices /

 




        Сардината е много полезна риба.Помага при остеопороза когато се консимура заедно с костите.В тази рецепта костите не се стопяват.Рибата се вари на бавен огън заедно с дафинов лист и черен пипер.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. прясна сардина

морска сол

1 дафинов лист

5 - 6 зърна черен пипер

2 - 3 ч.ч. / 200 мл. / бяло вино

   Рибата се почиства добре от вътрешности и люспи, измива се хубаво и се осолява отвътре и отвън с морската сол.Престоява така 15 минути и отново хубаво се измива.Реди се в тенджера с дебело дъно на 2 реда , добавят се подправките.Залива се с виното, което трябва да не я покрива.Виното е в количество малко под нивото на рибата.

    В началото огъня се засилва, малко преди да заври се намалява до минимум.Вари се 1 - 1.5  часа под капак..Виното почти извира, а рибата придобива чудесен вкус.Оставя се да изстине и се сервира студена.

           Приятен апетит !









Няма коментари:

Публикуване на коментар