В нашето семейство рибата е на голяма почит.Баща ми беше рибар и ловец и обичаше много риба.Преди години и в нашия морски град хората консумираха много риба, а ние дори я консервирахме.И след това, когато заживя на село татко ловеше риба таранка от селския язовир и реката и сам си я приготвяше.Не обичаше изисканите риби като сьомга и някои други, които днес са много скъпи.Когато започнахме да замразяваме риба във фризер татко я замразяваше цяла, непочистена в пластмасови бутилки с вода.Когато рибата след това се размрази става като току - що уловена.Татко вече не е между живите, а ние купуваме риба от търговската мрежа.
Рибата съдържа витамин В 12, витамин Д3 както и омега 3 мастни киселини така ценни в нашето забързано ежедневие.Днес хората работейки затворени по офиси и учреждения са принудени да живеят извън естествената си среда - природата.
Днес Ви предлагам един вариант за приготвяне на риба без добавка на сол и мазнина преди или след приготвянето.Опитайте, ще се убедите, че е вкусна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
риба ципура , по - дребни екземпляри
сок от лимон
пресен копър
Подправки за коремната кухина на рибата : зърна черен пипер, 1 зърно бахар, 1 малък дафинов лист, сушен лющян / девисил /, 1 - 2 стръка копър
САЛАТА ОТ СПАНАК :
пресен спанак
сушени домати
сок от лимон
зехтин
хималайска или келтска сол / по желание /
Почистете добре рибата ако не е почистена.Трябва да отстраните черната ципа във вътрешността , защото иначе рибата горчи. Измийте хубаво и във вътрешността поставете подправките.Цялата риба поставете в тенджера с широко дъно и я полейте с 50 мл. вода.Затворете капака и включете огъня на най - слаба степен. Рибата ще си пусне мазнината и соковете и ще се сготви от парата. При нужда долейте още малко - 50 мл. топла вода за да може вътрешността на рибата да не остане сурова.Не е желателно рибата да се обръща за да се сготви добре, но ако се налага я обръщам много внимателно с голяма лопатка.
Рибата не се осолява предварително , не се добавя и мазнина.Тя се сготвя от собствените си сокове.Сервирайте рибата също без да добавяте сол или мазнина.Просто така, съвсем натурална. Поръсете със ситно нарязан пресен копър.
Салатата пригответе от почистения и измит добре пресен спанак, сушените домати, малко сок от лимон и зехтин.По желание добавете и щипка сол.Разбъркайте хубаво и поднесете към рибата.
ЧЕСТИТ И БЛАГОСЛОВЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЖЕНИ ! БЪДЕТЕ НАЙ - ВЕЧЕ ЗДРАВИ ! СЛЕДВАЙТЕ МЕЧТИТЕ СИ С ВЯРА В БОГА ! БЪДЕТЕ УПОРИТИ И ПОСЛЕДОВЕТЕЛНИ В ДОБРИТЕ СИ ДЕЛА ! ПОДКРЕПЯЙТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ !
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар