Идеята за това ястие дойде от една гръцка рецепта за крокети с риба и сушени домати.В нашия дом нищо не пържим затова реших да направя ястие с тези продукти.Рибата е от една гръцка консерва сардина.Сушените домати и рибата могат да се добавят в ястието или да се използват само за гарниране.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
250 грама фава / гръцки жълт грах латирус /
2 големи или 3 по - малки глави кромид лук
1 литър вода
1 ч.л. сол
1/2 връзка пресен копър
кора от 2 лимона и сок от 1 лимон
125 грама консерва риба сардина
6 сушени домата
3 - 4 с.л. зехтин
Измийте фавата в гевгир и я поставете в дълбок съд.Залейте с вода 2 см. над нивото на зърната и оставете 3 часа да набъбне.
Нарежете копъра на ситно, кромид лука също.Настържете лимоновата кора, пригответе сока от лимона.
В зехтина и 50 мл. вода задушете лука на слаб огън без да си променя цвета.Само да омекне.Сложете фавата да се вари, залейте я с водата на силен огън.Когато заври намалете огъня до умерен.Периодично обирайте пяната с решетъчна лъжица.Добавете лука и солта като оставите 2 с.л. лук за гарниране.Варете фавата на слаб огън до пълно омекване.Изключете и оставете малко да се охлади.От лимоновата кора и копъра оставете малко за гарниране.Останалото добавете във фавата и разбъркайте.
Сервирайте фавата гарнирана с рибата, лука, копъра и лимоновата кора.Отгоре наръсете със зехтина от консервата.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар