КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 22 март 2024 г.

Просо с боровинки и кокосови стърготини / Millet with blueberries and coconut flakes /




     Просото е употребявано преди години  в България за разлика от Русия където то е традиционна храна още преди 3000 години.Наричали са го златно зърно, богато е на много вит. В1 - 0.4 mg.Просото е единствения продукт, който извежда от организма антибиотиците, премахва излишната вода  и снема отоците.Това зърно съдържа резистентни нишестета т.е. такива, които не се превръщат в захар.Оризът Басмати също съдържа резистентни нишестета както и другите видове диви оризи.Това е биологично активна храна с нисък гликемичен индекс.

    По отношение на минералите състава на просото е уникален - Са 27 mg., К 211 mg, Mg 83 mg.,  Na 10 mg, S 77 mg, Si под 4.5 микрограма.

   Просото помага за синтеза на колаген, полезно е за бъбреците и черния дроб, помага при менопауза, понижава холистерола, стимулира жлъчния мехур, в него има много антиоксиданти . Предотвратява образуването на бръчки, съдържа 12 % белтъци.

   Просото се готви в глинен съд, чугунен съд или бързоварка / тенджера под налягане /.Не се добавя нищо - ни масло, ни мляко.Накрая се добавя сол на вкус или 1 ч.л. мед.Може да се добави куркума.Мазнина също се добавя накрая.Просото може да се гарнира със зеленчуци или плодове, масло, ядки или семена.Както и подправки - канела, кокос, магданоз, копър, кимион, мащерка, чубрица, риган, розмарин.Ето една версия с боровинки и кокосови стърготини :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 ч.ч. просо

11/2 ч.ч. вода / още 1/2 ч.ч. при нужда /

пресни сини боровинки

кокосови стърготини

   Измийте в гевгир под течаща вода няколко пъти просото  и го залейте с вода за 12 часа.Промийте го отново и сварете на слаб огън. Имайте в предвид, че в глинен съд водата извира бавно както и в тенджера под налягане.В чугунен съд долейте още 1/2 ч.ч. топла вода.Когато е готово го дръпнете от огъня и оставете да изстине леко.Насипете в купички и гарнирайте с боровинките и кокосовите стърготини.По желание може да се добавят и други плодове, мед или шоколадови пръчици.

     Да Ви е сладко !












Няма коментари:

Публикуване на коментар