Тази рецепта приготвяше преди години моята майка.Сега по същата рецепта приготвям дребна риба аз.За рецептата могат да се използват различни дребни риби - трицона или хамсия са най - подходящи.Няма нищо сложно в рецептата.Единствоното условие е рибата да е добре почистена.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
дребна риба / хамсия или трицона / - 1 кг.
1 с.л. оцет
1 ч.л. равна сол
1 - 2 дафинови листа
1 с.л. олио или зехтин
Почистете добре рибата от малки люспички, вътрешности и глави.Измийте я хубаво под течаща вода и оставете 30 минути в гевгир да се отцеди.В тавичка поставете рибата, солта , оцета и мазнината и разбъркайте хубаво с ръце.Отгоре поставете дафиновия лист.Вода не се добавя.Рибата се пече в собствените си сокове.
Печете на 180 - 200 градуса докато рибата остане на мазнина.Може леко да се зачерви отгоре, но не я препичайте много, защото остава суха.Аз предпочитам да я правя без запичане, защото е по - мека и приятна за ядене.Ако обичате хрупкава риба я запечете, но за кратко.
Рибата се сервира топла или студена с различни добавки. Аз приготвих тиквички на скара.Всяка тиквичка навих на рулце и поръсих със смлян шам - фъстък.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар