Сардината е много полезна и вкусна риба.Може да се консумира с костите и се препоръчва за консумация при остеопороза.Сардината има люспи, които лесно се почистват с ръка без нож или специален инструмент.Тази риба може да се приготвя по различни рецепти, може да се консервира.
В тази рецепта използвах лимонов сок и дафинов лист.Варенето е продължително и на слаб огън най - малко 2 часа.Сервирах сардината с лимонова киноа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. прясна сардина
морска сол
сок от 1 голям или 2 малки лимона
2 - 4 с.л. зехтин или олио
1 - 2 дафинови листа
За киноата :
120 гр. бяла киноа
кора и сок от 1 голям или 2 малки лимона
1 литър вода
морска сол
1/2 връзка пресен копър
Най - напред измийте хубаво рибките сардина и ги почистете от люспите с ръка . Почистете вътрешностите и премахнете главите. Измийте хубаво всяка рибка и отцедете в гевгир.Посолете със солта обилно за 15 минути и отново измийте хубаво под течаща вода.
В тенджера с дебело дъно поставете зехтина или олиото и лимоновия сок.Започнете да подреждате сардината плътно една до друга така, че дъното да се покрие.Използвайте тензжера, в която рибките ще се подреждат на 1 или 2 реда.Отгоре добавете дафиновия лист и затворете с капака. Вода не се добавя.Варете на слаб огън 1.5 - 2 часа.Аз използвам електрически котлон и варя на степен 1 от 6. Рибките трябва хубаво да побелеят, костите да омекнат, а течността да изври почти напълно.При мен остана много малко течност, която използвах при сервирането.
Измийте киноата за гарнитурата и я поставете в тенджера с дебело дъно.Добавете сол, лимонова кора и сок и залейте с водата.Оставете да заври и намелете огъня до минимум.Варете под капак около 20 минути. Киноата трябва да поеме всичката вода. Накрая добавете ситно нарязан копър и внимателно разбъркайте.
Сервирайте в плато киноа и рибки сардина и полейте с малко сос от варенето на рибата.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар