Този сладкиш приготвих по рецептата на Ани Шакарян - Маринова от блога " Вкуснотека " - http://www.vkusnoteka.bg/2022/05/blog-post_29.html?m=1
Сладкишът е безглутенов, приготвя се без брашно, без млечни продукти и без мазнина.Използвах кафява захар - 180 грама и 5 - 6 с.л. кокосови стърготини.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 портокала
6 яйца
200 грама кафява захар / 180 грама кафява захар + 5 - 6 с.л. кокосови стърготини /
200 грама бадемово брашно
100 грама смлени бланширани бадеми
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилова захар / по желание /
ГЛАЗУРА : 200 грама черен шоколад
Смелете бадемите в блендер.Измийте портокалите с гореща вода и четка.Надупчете двата портокала с шиш или клечка за зъби и ги сложете в дълбока тенджера с вода да кипнат. Излейте внимателно първите две води след кипване и чак в третата вода ги варете цели за около 30 минути.След като изстинат ги нарежете на четири, почистете от семките и смелете фино в блендер. Разбийте яйцата и захарта добре с миксер, добавете ваниловата захарДобавете бадемовото брашно с бакпулвера, смлените бадеми, коосовите стърготини и разбийте добре. След това добавете и пасираните портокали.
Изсипете сместа във форма за торта или тавичка, покрита с хартия за печене. Печете сладкиша около 45 минути на 180 градуса с горен и долен нагревател. Отгоре се получава карамелен цвят.
Глазурата : Стопете шоколада на водна баня .След като печивото изстине нарежете на парчета и го полейте с шоколад преди поднасяне.
Аз поръсих сладкиша с кокосови стърготини и украсих с готови захарни пеперуди на д - р Йоткер.
За глазура можете да използвате и бял шоколад стопен на водна баня.
Ани благодаря ти.Прекрасен , лесен и много ароматен сладкиш се получава.Чуден е.
Прекрасно се е получил Ели. Обожавам този сладкиш :) Да ви е сладко :)
ОтговорИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванемного любим е този сладкиш в нашия дом.Наистина прекрасен.
Поздрави !