КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 16 октомври 2024 г.

Ястие от зелена гръцка фава, гъби шийтаке, риган и мащерка

 


      Зелената гръцка фава също е много вкусна.Направих ястие с нея, добавих гъби шийтаке, риган и мащерка.Гарнирах с кръгчета лимон и пресен червен лук.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

250 грама гръцка зелена фава

1 литър вода

1 ч.л. сол

200 грама гъби шийтаке

1 щипка мащерка

1 щипка гръцки риган

сок от 1 лимон

1 кафена чашка зехтин

ЗА ГАРНИРАНЕ : 3 кръгчета лимон, 1 малка главичка червен лук

      Гъбите леко почистете със салфетка, измийте за секунди и нарежете на ивички.Задушете в 100 мл. вода и 2 с.л. зехтин.Когато течността почти изври добавете мащерка и роган / изсушени / и сол на вкус.Разбъркайте и снемете от огъня.

    Измийте фавата и я залейте с вода за 12 часа.След това я отцедете измийте отново.

      В тенджера с дебело дъно поставете фавата и водата.Кипнете на силен огън, намалете огъня до умерен.Обирайте периодично пяната.Варете до пълно омекване на зърната и посолете.Накрая преди да свалите от огъня добавете зехтина, предварително задушените гъби , лимоновия сок и разбъркайте.

    Поднесете в порционни чинии като гарнирате с кръгчета от лимона и нарязан червен лук.

         Да Ви е сладко !










Няма коментари:

Публикуване на коментар