Зелената гръцка фава също е много вкусна.Направих ястие с нея, добавих гъби шийтаке, риган и мащерка.Гарнирах с кръгчета лимон и пресен червен лук.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
250 грама гръцка зелена фава
1 литър вода
1 ч.л. сол
200 грама гъби шийтаке
1 щипка мащерка
1 щипка гръцки риган
сок от 1 лимон
1 кафена чашка зехтин
ЗА ГАРНИРАНЕ : 3 кръгчета лимон, 1 малка главичка червен лук
Гъбите леко почистете със салфетка, измийте за секунди и нарежете на ивички.Задушете в 100 мл. вода и 2 с.л. зехтин.Когато течността почти изври добавете мащерка и роган / изсушени / и сол на вкус.Разбъркайте и снемете от огъня.
Измийте фавата и я залейте с вода за 12 часа.След това я отцедете измийте отново.
В тенджера с дебело дъно поставете фавата и водата.Кипнете на силен огън, намалете огъня до умерен.Обирайте периодично пяната.Варете до пълно омекване на зърната и посолете.Накрая преди да свалите от огъня добавете зехтина, предварително задушените гъби , лимоновия сок и разбъркайте.
Поднесете в порционни чинии като гарнирате с кръгчета от лимона и нарязан червен лук.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар