КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 1 октомври 2024 г.

Крем супа от червена и жълта леща с карамфил и кромид лук от турската кухня / Cream soup of red and yellow lentils with cloves and onions from Turkish cuisine /

 


    Тази супа е от турската кухня, с малко по - различен начин на приготвяне и карамфил като подправка.Семпла, простичка, но много вкусна.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 ч.ч. червена леща

1 ч.ч. жълта леща

11/2 литра вода

2 - 3 глави кромид лук

1 връзка магданоз

5 - 6 гвоздейчета карамфил

1 дафинов лист

зехтин

червен сладък пипер / добавих и пушен червен пипер /

черен пипер / не използвам /

сол на вкус

ЗА ЗАПРЪЖКА :

червен лют пипер на лъспи

сушена мента

червен сладък пипер

    Лещата се измива под течаща вода и се слага в купа.Смесват се двата вида леща и се заливат с вода.С телена бъркалка започваме енергично да бъркаме докато водата побелее.Изливаме водата и наливаме нова вода.Отново с телена бъркалка бъркаме докато водата побелее.Повтаряме тази процедура няколко пъти докато водата стане прозрачна.

   Слагаме лещата в тенджера.Добавяме 1/2 глава лук като на нея забучваме дафиновия лист с карамфила и останалите гвоздейчета карамфил.Към лещата добавяме предварително задушения ситно нарязан кромид лук, дръжките от връзката магданоз както са на снопче, дафиновия лист и солта.Накрая заливаме с водата и загряваме до кипване.След това варим на тих огън до готовност. При нужда обираме пяната.Варенето продължава не повече от 20 минути.

   Охлаждаме готовата супа и я пасираме като изваждаме лука и връзката магданоз.Заедно с лука трябва да извадим и дафиновия лист и карамфила.

   Преди да сервираме приготвяме запръжка.Аз от години нищо не запължвам.Слагам мазнината леко да се затопли на котлона, добавям подправките и разбърквам като свалям от огъня.С тази смес полейте супата и поднесете със ситно нарязани листенца от магданоза.

          Да Ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар