Тази супа е от турската кухня, с малко по - различен начин на приготвяне и карамфил като подправка.Семпла, простичка, но много вкусна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. жълта леща
11/2 литра вода
2 - 3 глави кромид лук
1 връзка магданоз
5 - 6 гвоздейчета карамфил
1 дафинов лист
зехтин
червен сладък пипер / добавих и пушен червен пипер /
черен пипер / не използвам /
сол на вкус
ЗА ЗАПРЪЖКА :
червен лют пипер на лъспи
сушена мента
червен сладък пипер
Лещата се измива под течаща вода и се слага в купа.Смесват се двата вида леща и се заливат с вода.С телена бъркалка започваме енергично да бъркаме докато водата побелее.Изливаме водата и наливаме нова вода.Отново с телена бъркалка бъркаме докато водата побелее.Повтаряме тази процедура няколко пъти докато водата стане прозрачна.
Слагаме лещата в тенджера.Добавяме 1/2 глава лук като на нея забучваме дафиновия лист с карамфила и останалите гвоздейчета карамфил.Към лещата добавяме предварително задушения ситно нарязан кромид лук, дръжките от връзката магданоз както са на снопче, дафиновия лист и солта.Накрая заливаме с водата и загряваме до кипване.След това варим на тих огън до готовност. При нужда обираме пяната.Варенето продължава не повече от 20 минути.
Охлаждаме готовата супа и я пасираме като изваждаме лука и връзката магданоз.Заедно с лука трябва да извадим и дафиновия лист и карамфила.
Преди да сервираме приготвяме запръжка.Аз от години нищо не запължвам.Слагам мазнината леко да се затопли на котлона, добавям подправките и разбърквам като свалям от огъня.С тази смес полейте супата и поднесете със ситно нарязани листенца от магданоза.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар