КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 октомври 2024 г.

Жълта гръцка фава с гъби шийтаке и пресни подправки / Yellow Greek fava with shiitake mushrooms and fresh spices /




НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 грама жълт грах за гръцка фава

1 голяма глава кромид лук

сок от 1 лимон

1 литър вода

1 кафена чашка зехтин

200 грама гъби шийтаке

2 с.л. зехтин

100 мл. вода

пресен гръцки риган

прясна балканска чубрица

   Измийте жълтия грах и го залейте с вода за 12 часа.Отцедете и варете в 1 литър вода. Когато кипне обирайте пяната няколко пъти докато течността се избистри.Добавете ситно нарязания лук и варете до омекване на умерен до тих огън.Накрая добавете зехтина и сока от лимона, солта.Разбъркайте и варете още 5 - 6 минути. 

    Почистете гъбите с кухненска салфетка, измийте за кратко и оставете малките гъби цели.Големите срежете на 2 - 4 части. Задушете ги в зехтина и 100 мл. вода докато останат почти на мазнина.Нарежете на ситно пресните подправки.

   Сервирайте фавата в порционни чинии или купички и гарнирайте с пресни подправки и гъби.

          Сервирайте леко топла или студена и да Ви е сладко !













Няма коментари:

Публикуване на коментар