КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 6 април 2025 г.

Салата с кореноплоди " Земна сладост " / Salad with root vegetables "Earth sweetness" /

 


    Тази рецепта видях в сп. " Кулинарен журнал ", бр.3/ февруари 2025 г. и веднага реших да я приготвя.Нямах ряпа и я пропуснах.Увеличих пащърнака. Използвах и ябълки.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 големи сладки картофа

4 - 5 моркова

2 глави червен лук

1 ряпа

2 големи глави червено цвекло

1 корен пащърнак

2 глави чесън

4 - 5 резена лимон

1 - 2 ябълки 

1/4 ч.л. мащерка

1/4 ч.л. индийско орехче

1 ч.л. канела

1/4 ч.л. млян черен пипер

сол на вкус

1/4 кафена чаша зехтин

1/4 кафена чаша течен мед

       Обелете и измийте картофите, морковите, цвеклото, лука и ряпата.Нарежете по дължина морковите или ги оставете цели заедно с пащърнака, картофите - на едри кубчета, ряпата, цвеклото и лука - на едро.Ябълките срежете на две части без да ги белите. Главите чесън обелете само от външните люспи и разрежете напречно на половинки / в случай, че са дребни /.

     Поставете всички зеленчуци без чесъна , лимона и ябълката в тенджера и ги покрийте със студена вода. Оставете да заври и да къкри 5 минути, след това отцедете и подсушете.

    В купа смесете подправките и разбъркайте със зеленчуците.Намажете ги със зехтин и разбъркайте отново. Разпределете сместа заедно с резените лимон, чесъна и ябълките равномерно върху покрита с хартия за печене тава.

    Загрейте фурната на 200 градуса. Печете 25 минути или докато зеленчуците омекнат.

    Преди сервиране по желание поръсете печената зеленчукова салата с мед.

    Приятен апетит !






Няма коментари:

Публикуване на коментар