Тази рецепта видях в сп. " Кулинарен журнал ", бр.3/ февруари 2025 г. и веднага реших да я приготвя.Нямах ряпа и я пропуснах.Увеличих пащърнака. Използвах и ябълки.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 големи сладки картофа
4 - 5 моркова
2 глави червен лук
1 ряпа
2 големи глави червено цвекло
1 корен пащърнак
2 глави чесън
4 - 5 резена лимон
1 - 2 ябълки
1/4 ч.л. мащерка
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. млян черен пипер
сол на вкус
1/4 кафена чаша зехтин
1/4 кафена чаша течен мед
Обелете и измийте картофите, морковите, цвеклото, лука и ряпата.Нарежете по дължина морковите или ги оставете цели заедно с пащърнака, картофите - на едри кубчета, ряпата, цвеклото и лука - на едро.Ябълките срежете на две части без да ги белите. Главите чесън обелете само от външните люспи и разрежете напречно на половинки / в случай, че са дребни /.
Поставете всички зеленчуци без чесъна , лимона и ябълката в тенджера и ги покрийте със студена вода. Оставете да заври и да къкри 5 минути, след това отцедете и подсушете.
В купа смесете подправките и разбъркайте със зеленчуците.Намажете ги със зехтин и разбъркайте отново. Разпределете сместа заедно с резените лимон, чесъна и ябълките равномерно върху покрита с хартия за печене тава.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете 25 минути или докато зеленчуците омекнат.
Преди сервиране по желание поръсете печената зеленчукова салата с мед.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар