Направих тази супа по идея на Елиза от Кипър - https://www.youtube.com/watch?v=gC9M0vK5JzQ
Отново се използва тахана, но тук специфичната съставка е пресния кориандър.Аз нямах и добавих пресен магданоз по съвет на Елиза.Друго специфично при приготвянето е,че се добавя маруля или зелена салата. Може да се използва зелена леща, но в случай,че няма всяка друга леща, която лесно се разварява е подходяща. Не използвам брашно за застройка на супи, а пасирам част от лещата и добавям за да се сгъсти лесно и бързо.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
250 грама зелена леща
1750 мл. вода
50 грама пресен зелен лук
50 грама пресен кориандър или магданоз
50 грама зелена маруля или салата
3 - 4 скилидки чесън
50 мл. зехтин
50 мл. оцет
1 с.л. тахан
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч.л. къри / куркума /
1 с.л. сол
30 грама брашно за застройката / не използвах /
Измийте лещата, поставете я в тенджера с 500 мл. вода и кипнете за 2 . 3 минути.Отцедете и залейте с 1750 мл. нова студена вода.Варете на умерен огън като добавите солта до готовност.Около 5 минути преди да свалите от огъня добавете тахана, нарязаната на лентички маруля, ситно нарязания зелен лук и магданоз или кориандър. Добавете и подправките.Оцетът се добавя най - накрая.След като добавите и оцета извадете от огъня.
Лещата се сервира леко топла или студена .Вкусна е с добавка на струйка зехтин преди сервиране.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар