КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 30 март 2015 г.

Салата от пролетно зеле с кълнове от соя / Spring cabbage salad with soy sprouts /



    Пролетното зеле е един много крехък и вкусен зеленчук, подходящ за различни салати.От него в комбинация с други зеленчуци и кълнове можем да приготвим вкусна салата.Кълновете от соя са вкусни и питателни, много полезни особено за жените.Подпомагат правилното функциониране на костната и женската полова система.Много рядко намирам хубава българска соя за покълване.Преди години я засявахме в градината ни и я използвахме също печена и варена.Днес в големите търговски вериги за радост може да се намери хубава българска соя за кълнове.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 1 малка пролетна зелка, 2 настъргани на едро ренде моркова, 1 малка настъргана на едро ренде тиквичка, 1 червена пиперка, нарязана на тънки лентички, 1 краставица, настъргана на едро ренде или нарязана, 2 - 3 с.л. кълнове от соя, предварително накиснати във вода и отцедени белени тиквени семки - 2 с.л., зехтин, ябълков оцет и хималайска сол - на вкус ;
Нарежете зелето на тънки ивички, добавете другите зеленчуци, овкусете със зехтина, оцета и хималайската сол, добавете кълновете от соя и накиснатите във вода и отцедени белени тиквени семки и разбъркайте.Поднесете готовата салата веднага.
ПРИГОТВЯНЕ  НА  КЪЛНОВЕТЕ ОТ  СОЯ - 1 -2 с.л. сухи зърна от соя се заливат с вода докато ги покрие напълно / вечер /. Сутрин водата се отлива и зърната се оставят на стайна температура.Така те ще започнат да покълват.За 2 - 3 дни зърната покълват, но трябва да се промиват с вода / през цедка / поне веднъж дневно / сутрин или вечер /.През лятото зърната се промиват 2 пъти дневно.
    Приятен  апетит !
















4 коментара:

  1. С две думи-пролетна салатка. При това чудесна!Време и е;) Хубава вечер, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,
      рядко използвам соя, по - тежичка храна е, но от време на време е хубаво да се включва в менюто, особено когато намерим българско производство.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Вкусна салатка, сега и кълнове ли ще ме караш да си произвеждам?:)
    Чела съм, че соята е доста полезна, но факт е, че и тя обикновено е генно модифицирана и май повече повече вреди, отколкото да помага, ама то не знам останал ли е чист продукт вече...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      рядко използвам соя - в повечето случаи тя не покълва, което показва, че зърната са стари / престояли повече от 1 година / или са генномодифицирани.Но тази соя, която закупих е българска и от нея получих много хубави и вкусни кълнове.По повод съдържанието на различни добавки и консерванти в храните подготвям публикация за т.нар. Е - та.Скоро ще я публикувам.
      Поздрави !

      Изтриване