Крем - сирене можем да приготвим от различни видове ядки.Днешното ми предложение е за крем - сирене от бадеми.Бадемите са едни от най - вкусните и лесно - усвоими ядки.Те могат да се обелят или да се използват небелени.Но аз винаги предпочитем ядките в тяхната цялост и не ги беля.
ЗА ТОВА СИРЕНЕ СА НЕОБХОДИМИ : 200 грама бадеми, щипка хималайска сол, сок от 1 лимон , вода - 200 - 400 мл. ;
Накиснете ядките за 6 - 12 часа, запазете водата от накисването.След това смелете ядките в пасатора, добавете и водата и отново смелете.Ако е необходимо добавете още вода - количеството и може да варира от 200 - 400 мл.Оставете ядките да ферментират на стайна температура за 24 часа.След това добавете сока от лимона и отново оставете за 24 часа на топло.Така протича ферментация и ядките добиват леко кисел , приятен вкус.След изтичане на времето за ферментацията, което може да продължи до 72 часа, суроватката се отцежда през двойна марля, добавя се хималайската сол и сиренето е готово.Ако суроватката е много малко и желаем да получим крем - сирене с по - рядка консистенция тя не се отцежда.По желание и вкус към това сирене могат да се добавят и различни подправки - пресни или сушени.
Приятен апетит !
Ама че интересно...
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепоказвала съм сирена от други ядки, но с бадемите също става добре.
Поздрави !