Ръжта е много , много полезно житно растение, което се препоръчва при редица заболявания.Тестото, получено от смлените кълнове няма свойствата на това, получено от жито или лимец.Зрънцата не се слепват и сместа не може лесно да се използва за моделиране - приготвяне на кюфтета или блатове за пици.Но ръжта е лесно смилаема и много приятна на вкус, особено когато кълновете са добре смлени.
Пригответе кълнове от 200 - 300 гр. сухи зърна от ръж и ги смелете в електрическа машинка за мелене на месо няколко пъти.Ето как се приготвят кълнове - http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html
За хората, които започват да употребяват за първи път кълнове ето малко информация как да започнем - http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/06/blog-post_6477.html
Овкусете сместа с подправки по избор - аз използвах чубрица, червен пипер, кимион, риган ; добавете хималайска сол и зехтин на вкус и разбъркайте.
В правоъгълно или продълговато плато оформете блат от смлените зърна.
ЗА ГАРНИРАНЕ НА БЛАТА : настъргани на едро ренде - моркови и червено цвекло, овкусени с хималайска сол, зехтин и счукан чесън - на вкус ; цветчета броколи и маслини ;
Върху готовият вече блат поставете пласт от червеното цвекло и морковите, гарнирайте отгоре с маслини и цветчета броколи.
Да ви е сладко !
Пресни кълнове от ръж |
Смес от смлени кълнове |
Нищо не пречи човек да си похапва от тази пица(пицка казваха децата като малки:))поне веднъж в седмицата...Много ми хареса ,Ели!
ОтговорИзтриванеМиленче,
Изтриванетази пица приготвих със суров блат от кълнове и показвам, че и по този начин, храната макар и напълно сурова може да бъде много вкусна.Традиционните пици се приготвят с брашна от различни житни култури , но всяка топлинна обработка променя малко или много всеки продукт, намалява се съдържанието на различните витамини, ензими и ферменти.
Поздрави !
О, тази пица е събрала всичко, което обичам, чудна е, Ели! :)
ОтговорИзтриванеИ да ти се похваля - аз имам напредък! Последните изследвания показаха, че хранителните и мисловните ми усилия са помогнали и засега нямам нужда от лечение. Е, ще се следи състоянието, но най-важното за мен е, че имам напредък. Благодаря ти много за подкрепата и за всичко полезно, което ни показваш!
Сърдечни поздрави от мен!
Радвам се за теб, Гери.Дано да няма нещо сериозно.Макар, че съм свидетел как " здрави " хора за кратко получават много сериозни проблеми със здравето.Но винаги промяната в начина на хранене и на мислене дава резултати.Това го изпитах и аз, когато имах здравословни проблеми.Избирай винаги храна, такава каквато я вземаме от природата , предпочитай винаги суровото пред топлинно обработеното и няма да имаш проблеми.Много хора по този начин подобриха здравето си , но здравето за мен е постижение, когато веднъж го нарушим.
ИзтриванеПоздрави !
Поредното ти много интересно предложение. Хубаво е, че споделяш всички тези идеи тук! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагадаря ти за чудесния коментар Кате.Тестото от кълнове в суров вид също може да ни послужи за някои ястия, приготвени от традиционното печено тесто.Само ,че тук зърната са сурови, покълнали и използвани цялостно.В белите брашна е оставено само чистото нишесте без триците и зародиша, които са най - полезни.
ОтговорИзтриванеПоздрави !