КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 20 март 2015 г.

Мариновани маслини в зехтин с чесън и копър / Marinated olives in olive oil with garlic and dill /




   
      Много често се налага да обезсолявам закупени маслини, независимо от какъв вид и сорт са, да ги мариновам по различен начин, за последващо използване.Зехтинът много добре запазва маслините, а комбинацията от различни подправки, зехтин и чесън е едно много добро вкусово съчетание.
Използвах маслини каламата - 1 кг., които първоначално обезсолих като ги заливах веднъж дневно с топла вода.Сменях водата няколко пъти - 2 - 3 дни.Така маслините леко се обезсолиха и са готови за мариноване.Нарежете 1 връзка пресен копър много на ситно, обелете чесън - количеството е по желание и започнете да редите в стъклени буркани ред маслини, копър и чесън.Завършете като накрая поставите чесън , копър и зелейте със зехтин. Затворете с капачка.
Така приготвени маслините се съхраняват в хладилник, трайни са  / до 1 месец и повече / и могат да се използват в салати, гарнитури, ястия.Зехтинът може да се добавя също към различни сосове или да се използва при приготвяне на различни ястия.
    Добър апетит !









2 коментара:

  1. Горе-долу и аз направих преди няколко дни така. Не съм се сетила за чесън.
    Опитах се да обезсоля маслините, като два дни ги държах в студена вода и я сменях. Не се обезсолиха. После прочетох някъде да ги намушкам с вилица на няколко места. Така вече стана.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      маслините понякога и надупчени с вилица не се обезсоляват.Когато бях в Гърция пробвах различни видове маслини, които не бяха солени.Явно тук в България им добавят още сол за по - голяма трайност при продажбата.Най - лесно обезсоляването става като се залеят с топла вода.И аз изпробвах със студена и надупчени с вилица, но при някои видове не става.Просто си остават много солени.
      Поздрави !

      Изтриване