КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 23 март 2015 г.

Салата от суров артишок, моркови и краставица / Salad of raw artichokes, carrots and cucumber /

 
  Артишокът / Cynara scolimus / е високо 1- 2 м. бодливо растение от сем.Сложноцветни, с големи перести листа и цветни кошнички, широки до 15 см., в които наситено лилавите венчелистчета са обхванати от удължено овални чашелистчета.Артишокът се култивира широко в Южна Европа, като най- големите площи се намират в Испания, Франция и Италия.В южните щати на САЩ също играе важна роля.Този вид не се среща в диво състояние.Едно много сродно южноевропейско растение, което се отглежда в Средиземноморието заради нежните етиолирани листни дръжки и централен нерв, е кардонът Cynara  cardunculus, който по всяка вероятност е изходната форма на артишока.Артишокът бил разпространен като културно растение още в Римската империя.
   От растението се ядат само месестите цветни дъна и силно удебелените основни части на чашелистчетата.Те се приготвят сурови, варени или задушени. Имат много приятен вкус и високо съдържание на витамини.В Испания артишока е един от най - обичаните зеленчуци.За да се получат по възможност по - големи глави, на всяко растение се оставят не повече от 2 стъбълца с по 2 - 3 цветни кошнички, които се отрязват малко преди да цъфнат.Прибраните цветове могат да се запазят определено време и се транспортират лесно, което улеснява износът на артишок в съседни страни.
   Преди години, когато засях артишок в градината ни и нямах никаква представа как се приготвя откъснах вече цъфнали растения.Те имат аромат подобен на цветчетата на магарешкия бодил, същата форма, но артишока просто е с по - големи размери.От тези ароматни, вече цъфнали артишоци приготвихме с баба ми вкусен сироп.
  Ако решите да засеете артишок в градината си имайте в предвид, че растенията стават много големи, с едри, бодливи листа, подобни на магарешкия бодил./ в зависимост от сорта има и нискостъблени растения /.
  Не бях приготвяла артишок нито в сурово, нито в топлинно обработено състояние.За първи път видях как се почиства и приготвя артишок по Fiesta TV, в предаването " Кулинарна идилия с Лидия " .По подробна информация намерих при Мария и нейната публикация " Как се почиства артишок " - http://www.mycookingbookblog.com/  Благодаря ти от сърце Марийче.
Всъщност няма нищо сложно в почистването на този нетипичен за България зеленчук.Горната част на растението се отрязва, но аз направо започнах да обелвам външните листа едно по едно.Приготвих си предварително сок от 1 - 2 лимона.Използвах 2 артишока.Обелвайки постепенно всички листа , когато стигнем до момента да се вижда грудката трябва веднага да потопим артишока в лимоновия сок, защото много бързо потъмнява.В средната част на всеки артишок има една мъхеста част, която се почиства с нож.Трябва да остане само твърдата бяла част от растението.За целта артишока се срязва на две и се почиства по - лесно.
   Рецептата, която ще ви представя днес е от книгата " Слънчева храна за нашата трапеза " - Т. Тодоров, М. Едрев, М . Цолова.Всъщност в тази книга има две рецепти със суров артишок, аз просто използвам различни зеленчуци.Но може да се направят и салати с домати и с червени пиперки, каквито бяха представени в книгата.
ЗА  ТАЗИ  САЛАТА СА  НЕОБХОДИМИ : 2 глави артишок, 1 краставица, 1 морков, зехтин, лимонов сок, хималайска сол по желание.
  Почистеният и поставен в лимонов сок артишок се настъргва на най - ситното ренде, но веднага след настъргването на всяка грудка салатата се залива с част от лимоновия сок, за да не потъмнее.Настъргва се и моркова на ситно или на едро ренде, краставицата се нарязва във форма по желание.Салатата се доовкусява със зехтин и хималайска сол и се разбърква.
    Всъщност суровият артишок няма някакъв особен, запомнящ се аромат и вкус, не е нещо особено, но от време на време този чуждоземец може да присъства на трапезата ни.
    Приятен апетит !

7 коментара:

 1. Елена, тук на пазара сега колкото искаш! Този, на снимката е култивирания сорт, без бодли. Тук се сее като култура в дворовете и се сее сорта, който е с бодли. Готви се на яхния, с грах, морков, картоф и се застройва с лимон и яйце.
  Понеже съм на вълна суровоядство, ще го опитам как е суров в салата.
  Поздрав!

  ОтговорИзтриване
 2. Жани,
  аз имах в градината си, но не беше от този сорт.Бяха едни много големи растения - до метър и повече и имаха бодли.Но тук в България се продава по търговските вериги само този сорт.Този с бодлите, който посях даде артишоци още първата година.А този на снимката явно е нискостеблен сорт.Миналата година посях, но беше нисък, с по малки листа и не образува артишоци.Може би е двугодишен.Аз съм голям почитател на гръцката кухня и считам, че тя е много здравословна.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 3. Не е естествено агинарата (артишока) да няма бодли. точно този, който си сяла първата година е истинския и ако ще сееш пак да посееш него. Той е с по-добри вкусови качества. Този без бодлите е хибрид, (аз за мен си разбирам ГМО).
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И на мен като че ли ми хареса повече дивия, бяха едни много ароматни артишоци, разнасяше се силен аромат когато цъфнаха.Но ние не знаехме как да ги използваме и ги направихме на сироп.
   Поздрави !

   Изтриване
 4. Всъщност дивият артишок (ангинара) е с дребни главички и много бодлив! От него са култивирани днешните сортове.

  ОтговорИзтриване
 5. Може ли от листенцата сок да се направи и да се пие по малко кой ще си играе салата да прави

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте Анонимен,
   листата се почистват и не се консумират.Консумира се вътрешната бяла по - твърда част след като се почистят листата и мъха, който се намира вътре.Вътрешната бяла част може да се ползва и за сок, но задължително добавете и лимонов сок, защото сокът много бързо ще се окислява от въздуха.
   Поздрави и лека и спорна нова седмица !

   Изтриване