КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 29 март 2015 г.

Коприва с ориз / Nettle rice /



   Това ястие приготвям през пролетта или есента винаги, когато има пресни, млади стръкчета коприва.Едва ли някой не знае как се приготвя коприва с ориз, но аз я правя без да я запържвам или предварително да я попарвам.Просто слагам всички сурови продукти и водата в тенджерата и варя до готовност.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  СА : 1 супник млади стръкчета коприва, 1 ч.ч. ориз, 1 връзка корени за супа / пащърнак, целина, моркови, корени магданоз / - аз използвах нарязани корени, замразени във фризер, 1 глава ситно нарязан лук, хималайска сол и зехтин  - на вкус ;
   Измиваме копривата и ако има по - едри стръкчета ги нарязваме.Поставяме продуктите в женджера, заливаме с 3 1/2 - 4 ч.ч. подсолена вода.След като заври, намаляме огъня до минимум.Варим докато зеленчуците омекнат и ориза се свари и поеме почти всичката вода.Когато ястието е готово, след сваляне от огъня добавяме зехтин на вкус и леко разбъркваме 2 - 3 пъти.
   Да ви е сладко !








2 коментара:

  1. Чудно! И аз така си готвя зеленийки, но оставям повечко чорбичка, добавям и доматен сок. :)
    Поздрави, Ели, и хубава пролет (дано дойде най-накрая)!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    при нас вече е пролет, но явно ще е по - дъждовна.Копривата вече се намира тук - там по поляните и трябва пълноценно да я използваме.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване