КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 20 юни 2016 г.

Гръцка салата от полски кострец / Greek salad of field sow thistle /




      В България хората не са свикнали да употребяват градинските плевели в салати.В Гърция обаче плевелните растения са включени нашироко в кухнята.Употребяват се дори в менюто на ресторантите.В състава на баници, салати и ястия се включват плевели като кострец, щир, краставична трева, хорта / култивирано глухарче / и други.Обикновено гърците правят салата като попарват растенията за кратко и веднага ги отцеждат.Нарязват ги и веднага заливат обилно с лимонов сок и зехтин.Такава салата предлагам и аз сега на Вас.Опитайте, можете да използвате различни диворастящи растения, които са ядливи.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА :
листа от полски кострец 1 купа
зехтин
балсамов оцет
щипка хималайска сол
чери домати
чесън
Измийте листата на полския кострец и ги залейте с вода в купа за 20 - 30 минути.Така ще отстраните горчивият вкус.Може да се добави и щипка - две сол.Моите листа са набрани от влажно място и бяха много крехки, нямаха и следа от горчивина, но въпреки това ги накиснах във вода за 20 минути.Попарете листата във вряща вода за около минута / когато сменят цвета си веднага ги извадете. / Използвайте цедка, в която да ги поставите след попарването.Веднага ги поставете под течаща студена вода - да се охладят и запазят цвета си.Поставете листата в плато, добавете нарязаните на четвъртинки чери домати, нарязаният на парченца чесън.Овкусете салатата с балсамов оцет или лимонов сок, хималайска сол и зехтин и разбъркайте.
         Да ви е сладко !













4 коментара:

  1. След цветната фантазия с цветовете от слез и жълт кантарион, пак нещо ново за мен, Елена...
    Не познавам вкуса на полския кострец,
    но напълно ти се доверявам -
    страхотна идея, бих я опитала с удоволствие.
    Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Още едно чудесно предложение, Ели! Полски кострец не съм опитвала, но баба ми правеше много хубава баница с щир. Но аз даже не го познавам. Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета,
    полският кострец е чудесен за салати.Разпространен е навсякъде - по градове и села.Но трябва да се набере от чисто място и по - възможност влажно.Така набраните листа са много крехки и вкусни.
    Теди,
    и в Гърция правят баници с щир.Има го навсякъде и всяко животно го познава.Е, и ти си го виждала, имам го в блога, трябва да се научиш да го познаваш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване