КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 20 август 2018 г.

Мед от магарешки бодил / Honey from donkey thistle /





   В разгара на лятото сме.По поляните изобилно цъфти магарешкия бодил, а от него можете да приготвите вкусен мед за зимата.За жалост много села са изоставени в България, а в изоставените дворове е пълно именно с този ароматен , дребен бодил.Медът приготвям по подобие на този от глухарче.През зимата чудесно се вписва при приготвяне на палачинки.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 купа цветове от магарешки бодил / или 5 - 6 двойни шепи /
1 кг. кафява захар
1 1/2 литра вода
1 лимон / лайм /

   Наберете цветчетата от дребния магарешки бодил, защото той е по - ароматен и по - полезен.Лесно се късат с ръка в слънчево време, но аз използвах и малка ножичка.С ножичка брането е по - бързо и по - лесно.Веднага след като са набрани цветчетата се измиват и поставят в кипяща вода като огъня се намаля.Така врат докато променят цвета си.Свалят се от огъня и престояват на хладно 1 нощ / 12 часа /.На следващия ден хубаво се изтискват с ръце и течността се прецежда.На 1 литър вода се поставя 1 кг. кафява захар и се вари като сироп до леко сгъстяване.Не бива да е много гъст, след престой и изстиване допълнително се сгъстява.
Накрая нарежете на тънки кръгчета 1 лайм или лимон и добавете.Оставете така на изключен котлон докато лайма леко промени цвета си.
    Напълнете горещия мед в бурканчета и веднага запечатайте.Обърнете с капачките надолу, завийте с одеало и оставете да се охладят напълно.Медът е готов за консумация през зимата ако капачката е добре хлътнала.От това количество направих 3 бурканчета мед, които виждате на снимката.
      Приятен  апетит !













7 коментара:

  1. Не бях чувала за такъв мед от магарешки бодил, Ели, само пчелен. Благодаря ти, че сподели. А за какво е полезен (като билка) магарешкия бодил?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,
      това е вариант на мед приготвен с кафява захар.Но ако човек си вземе истински мед събиран от прашеца на магарешкия бодил това е най - вкусния мед, който съм опитвала до сега.Имаме пчели и много бодил на село.А магарешкия бодил е извистен с неговото добро действие върху сърцето, засилва и потентността при мъжете.Така,че редовно го събираме и за чай.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Не е добра идея! Пчелният мед не трябва да се подлага на термична обработка. Губи абсолютно всички свойства. И като се знае, че този мед събиран от малките пчелички по бодилите е много голяма рядкост и си има вече своите стойности, защо ви е да го унищожавате. Това е барбарско посегателство!

      Изтриване
  2. И пак интересно предложение, нито съм опитвала мед, събиран от прашеца, нито така, приготвен от бодил, уви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      медът събиран от прашеца на магарешкия бодил е много , много ароматен и вкусен.Това е един от най - вкусните видове мед.А този мед е приготвен от цветчетата с кафява захар.Също има хубав аромат, но този от прашеца е много по - вкусен и натурален.
      Поздрави и усмихнато лято !

      Изтриване
  3. Не е добра идея! Пчелният мед не трябва да се подлага на термична обработка. Губи абсолютно всички свойства. И като се знае, че този мед събиран от малките пчелички по бодилите е много голяма рядкост и си има вече своите стойности, защо ви е да го унищожавате. Това е барбарско посегателство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не знам защо коментарите не излизат на страницата затова копирах Вашия коментар.
      Този мед не е истинския мед, събиран от пчелите.Това е захарен сироп с магарешки бодил.Прочетете рецептата.Сгъстен захарен сироп с кафява захар и цвят от магарешки бодил.
      Истинският мед, който събират пчелите от растението магарешки бодил и много ценен, силно ароматен мед нямащ общо с приготвения гъст захарен сироп с цвят от магарешки бодил.
      Поздрави !

      Изтриване