Тази яхния приготвяше навремето баба ми с пресни зеленчуци от градината.Набрани рано сутрин веднага преди да приготвите ястието зеленчуците са много вкусни и чудесни за приготвяне на летни ястия.А този боб е прекрасен за целта , без конци, бързо се сварява и с прекрасен вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 купа жълт / райкин / боб
1 морков
1 голяма глава кромид лук
1 червена пиперка капия
растителна мазнина
сол
червен пипер сладък
чубрица
1 с.л. царевично нишесте
вода
Нарежете лука, моркова и пиперката на ситни кубчета.Пичистете и нарежете жълтия боб на парчета.В растителна мазнина и малко вода задушете лука, моркова и пиперката.Добавете боба продължете да задушавате още 10 минути.Овкусете със сол и червен пипер, чубрица и долейте топла вода - толкова,че да се покрият зеленчуците.Варете на тих огън до пълно омекване на зеленчука.Накрая размийте царевично нишесте в малко студена вода до гладка паста и добавете към яхнията леко да се сгъсти.Варете още 5 -6 минути и свалете от огъня.
Яхнията е вкусна както топла така и студена.Приятен апетит !
Не знаех, че така се нарича този боб, но го готвя по същия начин и много го обичам, а с пресни зеленчуци е незаменим.
ОтговорИзтриванеДа,
Изтриванепо нашия край така му казват.Но е много вкусен наистина.
Поздрави и усмивки !