КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 31 август 2020 г.

Картофени ньоки в лимонов сос с мащерка / Potato gnocchi in lemon sauce with thyme /




    Картофените ньоки са специалитет от италианската кухня.Приготвят се както от картофи с високо съдържание на нишесте така и от брашно.Всички тестени изделия в тази страна включително и добре познатата на всички пица са измислени от бедното население, което в тежки години на изпитания е било принудено да преживява с малко и ограничени по количество продукти на трапезата.Така са измислени всички видове паста както и ньоките.
   Картофените ньоки се приготвят с цели яйца или само с жълтъци, а брашното трябва да е малко, за да получим добра консистенция на сместа.Може да се използва пшенично брашно, картофено нишесте, царевично нишесте или оризово брашно.
   Тези ньоки , които приготвих са закупени от търговска верига.Все още нямам уред за ньоки макар,че те могат да се приготвят и с обикновена вилица.
    Ньоките са подходяща гарнитура към зеленчуци, ориз, прясна зеленина, риба, сирена или различни по вид меса.Приготвят се лесно особено ако са закупени в готов вид от търговската мрежа.Сервирах моите ньоки към гъби пачи крак задушени с лук и джоджен.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 3 - 4 ПОРЦИИ :

1 пакет готови картофени ньоки / 500 грама /
1 литър зеленчуков бульон

За бульона :
1 глава кромид лук
1 морков
парче целина 
парче пащърнак
2 - 3  стръка зелена целина
дръжки от 1 връзка копър
дръжки от 1 връзка магданоз
сол
1,300 литра вода

За соса :
прясна мащерка - 1 шепа
3 - 4 с.л. зехтин
2 - 3 с.л. царевично нишесте
сок от 1 лимон

    Най . напред направете зеленчуковия бульон - почистете, измийте и нарежете всички зеленчуци.Сложете ги в тенджара, залейте с вода и варете на умерен огън до пълно омекване.Накрая добавете и сол на вкус и оставете на огъня още 5 минути.Прецедете зеленчуците и ги пасирайте с пасатор добавяйки 3 - 4 с.л. от бульона.Тези зеленчуци ще добавим към соса за ньките.
    Загрейте булона от зеленчуците до кипване и сипете половината от ньоките, хубаво разбъркайте.Когато изплуват на повърхността и увеличат обема си са готови.Извадете ги с решетъчна лъжица и поставете в бульона другата половина ньоки.Когато приключите с варенето на ньоките пригответе соса.
        Загрейте зехтина, добавете към него булона и оставете така да ври  на умерен огън.Когато течността частично се редуцира на тънка струйка добавете пасираните зеленчуци заедно с разтвореното в малко студена вода царевично нишесте.Бъркайте енергично докато получите хубав и гладък сос.Накрая добавете стрита прясна мащерка и сок от 1 лимон заедно с пулпата, получена при отцеждането на сока.Разбъркайте готовия лимонов сос и добавете ньоките.
    Имайте в предвид,че при престой соса се сгъстява.Затова аз приготвих повече сос.
    При сервиране на ньоки с подходяща гарнитура всеки добавя по своя преценка повече или по - малко сос.
           Приятен апетит !











2 коментара:

  1. Чудесно е предложението ти, Ели.
    Сосът е много апетитен.

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    все още не съм правила ньоки.Но ми се иска да направя домашни.Тези са закупени от търговската мрежа, много бързо се приготвят.Това е основното предимство.Само един сос е необходим и гарнитурата е готова.Могат да се поднасят към печена риба, зеленчуци на грил, месо или сирена.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване