Сумакът е интересна и вкусна турска подправка.Тя е подходяща също и за риба.Използва се за приготвяне на различни маринати както за месо, така и за риба и зеленчуци.Използвах я този път за риба, придава леко кисел, прекрасен вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 ципури
100 мл. бяло вино
100 мл. зехтин
сол
сумак
2 глави кромид лук
хартия за печене
Измийте хубаво и почистете рибата.Обилно я наръсете със солта отвътре и отвън и оставете да престои така 20 минути.След това хубаво я измийте под течаща вода.
Нарежете почистения кромид лук на шайби и поставете върху хартията за печене.Наръсете с мазнина и сложете отгоре рибата.В коремната кухина на всяка от рибите наръсете зехтин и бяло вино както и сумак.Отгоре също наръсете рибата обилно със сумак.Поставете в тава рибата, полейте в страни от нея струйка зехтин и бяло вино и завийте хубаво за да не изтича течност.Печете 40 минути до 1 час на 180 - 200 градуса.
Сервирайте готовата риба с прясна салата и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар