КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 14 юни 2023 г.

Боб чорба от бял фасул с пресен девисил и тиквички / Beans soup of white beans with fresh lovage and zucchini /

 


     Белият фасул е чест гост в нашия дом.Правя го по различен начин.Използвам и рецепти от чуждестранни кухни.Идеята за добавка на тиквички е взаимствана от гръцката кухня.Бях правила веднъж фасул с добавка на тиквички и ми хареса.В тази рецепта тиквичките са повече.При това добавих и пресен девисил / лющян /.Тази подправка е засята в нашата градина и в последните години не може добре да се запази, но има все още.Харесвам я много.Тя е идеална за риба, зеленчуци, бобови храни, ориз и картофи.В прясно състояние аромата е силен, в сушено също не се губи, но е по - слаб.

    Направих тази боб чорба без добавка на други подправки и мазнина.Но Вие ако желаете добавете.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

250 грама бял фасул

2 малки тиквички с размери до 15 см.

1 малък морков

2 зелени пиперки

2 с.л. корени от магданоз нарязани на ситно

2 с.л. сушен кромид лук

2 - 3 стръка пресен девисил / лющян /

сол на вкус / 1 равна с.л. /

      Измийте добре фасула и го залейте с вода , в която сте добавили щипка сода бикарбанат.Оставете така докато зърната удвоят обема си.Отлейте след това водата и измийте хубаво под течаща вода.Сложете в тенджера, добавете вода до нивото на фасула и когато заври отново отлейте водата и измийте хубаво зърната.Поставете фасула в тенджерата да ври с нова вода.Хубав фасул се получава когато водата не е много, при нужда се долива гореща вода.Варете на тих огън след като заври под капак.Когато зърната са полусварени добавете зеленчуците / ситно нарязана 1 пиперка, 1 морков, 2 тиквички, 1 цяла пиперка с дръжката, корени магданоз и сушен кромид лук / и разбъркайте.Варете до готовност.Накрая добавете солта, разбъркайте да поври още 5 - 6 минути и свалете от огъня.Леко охладете и прибавете ситно нарязания девисил.

       Сервирайте леко топла или студена и да Ви е сладко !

      



       





Няма коментари:

Публикуване на коментар