Това е една малко по - различна рецепта за постна леща яхния, която видях в един клип и веднага реших да приготвя.Не употребявам черен пипер и доматено пюре.Използвам пюре от червени пиперки и сушени розмарин и мащерка - по 1 ч.л.Вместо сладък картоф може да се използва обикновен.Аз нямах картоф и не добавих.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
300 грама зелена или френска леща
1 голям кромид лук
2 моркова
1/2 глава целина
1/2 сладък картоф
2 склидки чесън
резен портокал
4 с.л. доматено пюре
1 литър зеленчуков бульон
2 дафинови листа
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
1/2 ч.л. семе кориндър
сол и черен пипер на вкус
Подгответе продуктите и подправките.Измийте хубаво лещата в гевгир.Пригответе бульон от обелките на целината и моркова.Нарежете лука на ситно, целината и моркова - на дебели пръчици.
В мазнина и малко вода задушете лука, целината и моркова.Добавете дафиновия лист и пюрето от домати / пиперки /.Задушете 2 - 3 минути и добавете парче портокал и лещата.Разбъркайте и добавете бульона.Варете до полуготовност.Добавете зърната кориандър, мащерката, солта и розмарина.Разбъркайте и варете до готовност.
Поднесете лещата топла или студена с наръсен ситно нарязан магданоз.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар