Този хумус приготвих по различен начин.Разликата е не само в подправките, но и в това,че този път претеглих готовото пуре от нахута, а не зърната в сурово или варено състояние.Получи се вкусен хумус, който може да гарнирате според Вашето желание и вкус с различни добавки.Нахутът в сурово състояние измивам и накисвам във вода за 12 часа.След това го варя в тенджера под налягане 40 минути.Засичам времето след като вентила започне да изпуска пара.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
380 грама пюре от варен нахут
55 грама суров сусамов тахан
1 щипка сол
1 щипка чесън на прах
1 щипка бял пипер
сок от 1/2 лимон
вода от варен нахут / около 50 - 100 мл. /
За гарниране : смлян кимион и зехтин
Смелете с пасатор готовия нахут като добавите и част от водата , в която е варен на части.Трябва да получите гъсто, гладко пюре.Добавете също и лимоновия сок и хубаво разбъркайте на ръка.Към тази смес добавете тахана, сол, бял пипер и чесън на прах.Разбъркайте хубаво до гладкост.
Сервирайте хумуса гарниран със зехтин и смлян кимион.Можете да използвате и други подправки според Вашите желания и вкус - сумак, лют червен пипер, пушен пипер, куркума или къри.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар