КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 ноември 2023 г.

Фава със зеленчуци и гарнитура от червено цвекло, червен лук и нар / Fava with vegetables and garnish of beetroot, red onion and pomegranate /

 



    Тази рецепта е от блога на Мария от Кипър - https://www.mycookingbookblog.com/piure-ot-jalt-sushen-grah-aromatno-i-cvetno/

        Приготвих пюрето като спазих точно рецептата.Използвах червен лук за гарниране и гръцки грах за фава - Lathyrus  clymenum. Това е друг сорт жълт грах.Не е класическия сорт - yellow split peas.Получи се прекрасно пюре / фава / със зеленчуци и гарнитура от червено цвекло, нар и червен лук.Благодаря ти Мария.Чудесна е рецептата.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 литра студена вода

11/2 ч.л. сол

250 грама моркови

90 грама кромид лук

150 грама стъбла целина

500 жълт грах за фава

100 мл. зехтин

сок от 1 лимон

     За гарниране : 1/2 ч.ч. / 90 грама / нар, 80 грама кромид лук / тънки шайби /, червено цвекло мариновано, малко зехтин

     Варим  цели зеленчуците заляти с подсолена вода до готовност / 15 - 20 минути /. Изваждат се и се нарязват.Във водата се добавя измития грах, вари се 40 - 45 минути като пяната се отстранява.Готовата фава се пасира със зеленчуците, лимоновия сок и зехтина.

    Гаринира се с предварително сварено и мариновано червено цвекло , лук, нар и 1 с.л. зехтин за порция.

Мариноване на цвеклото  - аз го изпекох във фурната, обвито във фолио.След това вече охладено го обелвам, нарязвам на шайби и  заливам с балсамов оцет, сол и зехтин на вкус.   

             Приятен апетит !







Няма коментари:

Публикуване на коментар