Тази рецепта е от блога на Мария от Кипър - https://www.mycookingbookblog.com/piure-ot-jalt-sushen-grah-aromatno-i-cvetno/
Приготвих пюрето като спазих точно рецептата.Използвах червен лук за гарниране и гръцки грах за фава - Lathyrus clymenum. Това е друг сорт жълт грах.Не е класическия сорт - yellow split peas.Получи се прекрасно пюре / фава / със зеленчуци и гарнитура от червено цвекло, нар и червен лук.Благодаря ти Мария.Чудесна е рецептата.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 литра студена вода
11/2 ч.л. сол
250 грама моркови
90 грама кромид лук
150 грама стъбла целина
500 жълт грах за фава
100 мл. зехтин
сок от 1 лимон
За гарниране : 1/2 ч.ч. / 90 грама / нар, 80 грама кромид лук / тънки шайби /, червено цвекло мариновано, малко зехтин
Варим цели зеленчуците заляти с подсолена вода до готовност / 15 - 20 минути /. Изваждат се и се нарязват.Във водата се добавя измития грах, вари се 40 - 45 минути като пяната се отстранява.Готовата фава се пасира със зеленчуците, лимоновия сок и зехтина.
Гаринира се с предварително сварено и мариновано червено цвекло , лук, нар и 1 с.л. зехтин за порция.
Мариноване на цвеклото - аз го изпекох във фурната, обвито във фолио.След това вече охладено го обелвам, нарязвам на шайби и заливам с балсамов оцет, сол и зехтин на вкус.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар